Gösteri sanatları içinde tiyatronun çok özel bir yeri var ancak tiyatroya gitmeyi ihmal etmek konusunda gereken hassasiyeti gösterdiğimiz söylenemez. Tiyatrolar.com.tr de sadece tiyatro ve sahne sanatları dikeyine odaklanarak bu durumu biraz olsun değiştirmek istiyor.
Tiyatrolar.com.tr’yi sizlere ilk tanıtıyoruz ancak kuruluş hikayesi 3 yıl öncesine dayanıyor. Didem Oğuz, Taylan Oğuz ve Murat Temel tarafından Nisan 2015’te hazırlıklarına başlanan ve Ekim 2015 yayınlanan platform, yeni arayüzü ve kendi dikeyinde kapsamlı bir platform niteliğinde. Şu anda hem tiyatro oyunları hakkında hem de oyuncusundan ışıkçısına kadar tiyatro ekiplerine dair detaylı bilgiler sitede görülebiliyor. İnternet kullanıcıları siteye kayıt olarak seyir listelerini oluşturabiliyor ve elbette tiyatro oyunları için bilet satın alabiliyor.
Tiyatro ve sahne sanatları ekosistemini tek çatı altında topluyor
Mevcut durumda 6 kişilik ekip tarafından yönetilen Tiyatrolar.com.tr, Türkiye genelinde 4,000 oyun-etkinlik listelemesinin yanısıra tiyatro ekiplerine dair 22 binden fazla profil sayfası, 950 mekan (sahne, sergi, galeri) ve 620 tiyatro topluluğu bilgisi sunuyor. Ziyaretçiler tüm ayrıntılarıyla oyun ve ekip bilgilerine ulaşabiliyor ve siteye üye olunduğunda, seyir listesi oluşturabiliyor. Ayrıca diğer kullanıcılarla etkileşime geçebiliyor. İzlediği oyunları ve oyuncuları da “alkışlarla” puanlayabiliyor. Siteye gelen günlük tekil ziyaretçi sayısı ise 7000’i buluyor.
Kurucu ortaklardan Murat Temel, tam anlamıyla yaşayan bir platform kurmak istediklerini ifade ediyor. Bu noktada Tiyatrolar TV projesi kapsamında 20 oyunun çekimini tamamlayıp yayın haklarını satın aldıklarını paylaşıyor. Türkiye’de tiyatro ve sahne sanatları dendiğinde akla gelen ilk adres olmak istediklerini söyleyen Temel, İngiltere’de benzer bir alan adıyla aynı sistemi kurmak için çalışmalara başladıklarını da bildiriyor.
SaaS platformu geliştiriyor
Tiyatrolar.com.tr'nin bir yıldır başladığı bilet satışından çok büyük bir gelir elde etmediği tahmin edersiniz. Zaten bir çok bilet satış sitesinin aksine Tiyatrolar.com.tr'de satın alınan biletlerde herhangi bir ek hizmet bedeli ödenmiyor. Girişim mekanlardan/tiyatrolarından aldığı komisyon ile küçük bir gelir elde etse de asıl gelirini sponsorlu içerik ve sahne/tiyatro topluluklarına ajans hizmetleri sunarak kazanıyor.
Yatırım/teşvik almadan kendi ayakları üzerinde büyümeye devam eden Tiyatrolar.com.tr'nin önemli ve betada olan bir gelir kanalı ise tiyatrolar için sunulan SaaS platformu. Bu ürün, mekan/sahne sahiplerinin gişe sistemi dışında yeni oyunlar için bütçe planlama, oyun takvimi, prova planlama, provaların oyunculara hatırlatılması gibi tiyatro koordinatörlerinin işlerini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Şu anda 2 noktada kullanılan yazılım ürününün 2018'de daha da yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Türkiye’de özellikle kültürel etkinlikler alanında bir bilet satış platformu işletmenin zor olduğu malum. Tiyatrolar.com.tr bu konuda acı eşeğini aşmış gözüküyor ve yeni tasarımıyla daha hızlı büyüyebileceği bir döneme giriyor. Elbette tiyatro bileti alabileceğiniz kamuya ve özel sektöre ait farklı siteler var ancak tiyatrolar.com.tr’nin kendi dikeyinin IMDB'si olma yolunda ilerlediğini söyleyebilirim. Bu yıl sonunda neler olacağını hep birlikte bekleyip görelim.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap