Thinknum verileri içeriğe dönüştüren platformuyla öne çıkıyor

Thinknum verileri içeriğe dönüştüren platformuyla öne çıkıyor

Veri odaklı teknoloji girişimi Thinknum, uzun süredir herkese açık verileri toplayıp analiz etme konusunda çalışıyordu. Ancak geçtiğimiz aylarda yeni blogunu tanıtan Thinknum sıkıcı verileri, ilgi çeken içeriklere dönüştürmeye başladı.

Gazeteci Joshua Fruhlinger liderliğinde yürütülen blogda verilerden yararlanılarak ortaya çıkarılan içeriklerde Dünyada Fitbit'in kullanım oranı hakkında bilgi alabilir ya da en çok hangi uygulamalara Facebook ile giriş yapıldığını öğrenebilirsiniz. Sitede BuzzFeed'in neden kimseyi işe almadığına veya Kış mevsimin sevgili olma oranını nasıl tetiklediğine dair haberler ise dikkatinizi çekebilir. Fruhlinger ise Thinknum'da veriler üzerinden derledikleri haberler için şu açıklamayı yapıyor:

Haber yapmak için verilere ihtiyacınız yok. Fakat geçtiğimiz birkaç yıl içinde şunu öğrendik ki; gerçeklere ihtiyacınız var. Tabi ki başka birinin çoktan yaptığı bir haberi tekrar haber yapabilir ve buna kendi analizinizi ekleyebilirsiniz. Ya da bir kaynak bularak o kişiden alıntılar kullanabilirsiniz. Fakat konu doğrudan veriye geldiğinde ciddi oranda eksik habercilik yapıldığına inanıyorum. İnsanlar gerçeklere, istatistiklere, veri yollarına, haritalara aç. Ben de bunları onlara verebilecek pozisyondayım.

Sitede OKCupid, Glassdoor ve Amazon da dahil olmak için bir çok farlı kaynaktan toplanan veriler kullanılıyor. Bu halka açık veriler üzerinden yepyeni bir habercilik anlayışı sunan Fruhlinger ve ekibi, böylece okuyuculara daha önce hiç yapılmamış haberleri servis ediyor. Üstelik yapılan haberler veriler üzerine örülebildiği gibi verilerdeki farklılıkları ya da gariplikleri de ele alabiliyor.

Fruhlinger, Thinknum yazarlarının izlediği yolu ise şu şekilde anlatıyor:

Thinknum son birkaç yıldır e- ticaret sitelerindeki ürünlerin ücretlendirmesinden, perakende konumlarına, AVMler ve mülk sahipleri için kiracılık oranlarından yüzlerce şirketin iş ilanlarına, Glassdoor oranlarından LinkedIn ilanlarına, depolama dolaplarının konumdan Walmartlar'a ve hatta Facebook checkinlerine binlerce veri yolunu izliyordu. Artık yeteri kadar veriye ulaşıldığı için, o verilerde trendler, rota değişiklikleri, hızlanmalar veya anormallikler gibi hikayeler arayabiliyoruz.

Gregory Ugwi ve Justin Zhen tarafından kurulan Thinknum, kurumsal yatırımcılar, koruma fonu yöneticileri ve araştırmacılar başta olmak üzere yüzlerce müşteriye hizmet veriyor. 500 Startups şirketleri arasında yer alan girişim, herkese açık devasa bir veri hazinesine sahip. Bu hazineden yararlanan editör ve yazarların ortaya çıkardığı eşsiz içerikler ise okuyucuların gündeminde yer ediyor, farklılıklarıyla dikkat çekiyor. Thinknum'un kendini bir içerik sitesi üzerinden pazarlaması ise başta yola çıkılan girişim fikrinin zamanla nelere dönüşebileceğinin bir kanıtı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.