Bitcoin madencilik şirketi Bitmain’in yıllık karı 3 ila 4 milyar dolar

Bitcoin madencilik şirketi Bitmain’in yıllık karı 3 ila 4 milyar dolar

Bitcoin madencilik donanımları üretmesinin yanında madencilik operasyonları da yürüten Çinli* Bitmain şirketinin Bernstein Research tarafından hazırlanan rapora göre, 2017 yılında 3 ila 4 milyar dolar kar elde ettiği belirtiliyor.

Bitcoin madenciliğinde kullanılan ASIC çiplerin üretimini üstlenen şirket, CNBC’ye göre çiplerin satış fiyatlarını yukarıya çekerek bitcoinin de fiyatını arttırmayı başarıyor. Bu durum ASIC çip piyasasının yüzde 70-80’ini elinde bulunduran Bitmain şirketinin karlılığını da inanılmaz rakamlara taşıyor.

Geçtiğimiz Aralık ayında 20 bin dolar sınırına dayanan bitcoin fiyatları şirketin karlılığına da ayrıca destek oldu. Blockchain.info sitesindeki verilere göre, Bitmain şirketinin sahip olduğu Antpool.com ve BTC.com madencilik havuzları toplam bitcoin networkünün yüzde 40’lık gücünü temsil ediyor. Kripto para madenciliğinde madenciler transfer ücretlerinin yanında esas olarak kripto para ile de ödüllendirilirler. Bitcoin madenciliğinde bu ödül şu an her on dakikalık blokta 6.5 bitcoin. Bitmain bu ödüllerin tamamını almıyor olsa bile işlettiği havuzlarda madencilerden bitcoin üzerinden ücret alıyor.

Bitcoin o tarihlerden beri değerinin neredeyse yarısını kaybetti. Bu kadar oynak fiyatlar elbette Bitmain’in karlılığını da riske atıyor. Ancak karşılarında ki en büyük risk fiyat oynaklığı değil. Çin hükümeti de son dönemlerde kripto para aktivitelerini kısıtlamak için kesin adımlar attı. Bu sebeplerden dolayı geçtiğimiz yıl şirket, ASIC çiplerin yanı sıra yapay zeka üzerine çipler geliştirmeye ve üretmeye başlayacağını da açıklamıştı.

* Bitmain'in Çin ile birlikte Moğolistan'da veri merkezleri bulunuyor. Aurelien Foucault'nun Quartz için görüntülediği Bitmain'in Moğolistan'daki veri merkezi toplam 25 bin mining rig'e ev sahipliği yapan 8 binadan oluşuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.