Türkiye'de Influencer Marketing pazarının büyüklüğü 30 milyon TL'yi buldu

Türkiye'de Influencer Marketing pazarının büyüklüğü 30 milyon TL'yi buldu

Türkiye’deki Influencer Marketing pazarının büyüklüğü ve gelişimi hakkında, sosyal medya fenomenleriyle sevdikleri markaları bir araya getiren bir pazar yeri CreatorDen tarafından bir rapor yayınlandı. Rapora göre dünya genelinde, 2017 yılında Influencer Marketing pazarı 1,1 milyar dolardan, 1,5 milyar dolar seviyelerine kadar büyüdü. Türkiye’de ise bu pazar, 30 milyon TL büyüklüğünde seyrediyor.

Türkiye’de gerçekleştirilen Influencer Marketing faaliyetlerinin %48’i Instagram üzerinden gerçekleştirildi. Bu oran aynı zamanda Instagram’ın en trend mecra olduğunu da kanıtlar nitelikte. Instagram’ı %21 ile Facebook, %16 ile YouTube ve %15 ile Twitter izliyor.

Influencer Marketing çalışmalarının %19'u güzellik ve makyaj alanında gerçekleşirken, %18'i moda alanında gerçekleşiyor. Bu kategorileri %13 ile seyahat ve %12 ile yaşam ile yemek takip ediyor. Influencer’ların takipçileri ise genellikle Facebook’ta daha ağır basıyor. Influencer’ların en çok takip edildiği yer olan Facebook’ta ortalama takipçi oranları 63 bin olurken, sırasıyla Twitter’da 59 bin, Instagram’da 47 bin ve Youtube’da 41 bin olan takipçi sayılarını görüyoruz.

Markalar da Influencer Marketing alanına her geçen gün daha çok bütçe ayırıyor. Çalışma yapan markaların yüzde 9’u bir yıl içerisinde 100 bin TL’den daha fazla bütçe harcıyor. 5 bin TL’ye kadar bütçe ayıran markaların oranı ise yüzde 32 olarak açıklandı. CreatorDen'in kurucusu Ozan Tabak, gerçekleştirilen çalışmaların %40 gibi büyük bir oranında markaları Influencer’lara örnek ürün gönderdiğini, bu durumun da ürünlerin daha iyi tanıtılmasına yol açtığını belirtti.

Ozan Tabak araştırma ile ilgili olarak şunları söyledi:

CreatorDen’de 2017 yılında 2000’den fazla Influencer ile birebir çalıştık, en gurur duyduğumuz metriğimiz ise etkileşim oranımızın yüzde 4.9 olması oldu. Yıl içerisinde Influencer’lara 1 milyon TL’den fazla ödeme gerçekleştirdik.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.