Jeff Bezos'un 42 milyon dolarlık 10.000 yıl saati amacına hizmet eder mi?

Jeff Bezos'un 42 milyon dolarlık 10.000 yıl saati amacına hizmet eder mi?

Her zaman devasa ve görkemli yapılara hayranlık besleyen insanoğlu, bunu çoğu zaman bunu bir "güç" ya da "unutulmazlığın" bir simgesi olarak görmüştür. Mesela, Fransa'nın neredeyse sembolü olan ve yılda 6 milyondan fazla turist çeken Eyfel Kulesi bildiğiniz üzere Fransız Devrimi'ni ve demokrasinin doğuşunu temsil eden devasa bir yapıt.

Bill Gates'in ünvanını elinden alarak dünyanın en zengin insanı olan Amazon'un kurucusu Jeff Bezos ise devasa bir projeye imza atıyor. 42 milyon yatırım yaptığı büyük bir saat projesi ile Bezof'un amacı insanlığa uzun vadeli düşünmesi gerektiğini hatırlatmak.

Bezos'un Twitter hesabından paylaştığı bir videoda yaklaşık 154 metre yüksekliğindeki saatin yapım aşaması gösteriliyor.  Gece ve gündüzün termal döngülerinden güç bulan mekanik saatin fikir babası ise Wired dergisi çalışanı Danny Hillis. Fikir ise Long Now Foundation  ile büyüyor ve Texas'ta yapılmasına karar veriliyor.

Saatin en ilginç yönü ise tamamlandığında her biri ayrı bir zaman dilimini temsil eden 5 oda boyutunda yıldönümü çemberlerinin olması. Çemberler, 1, 10, 100, 1.000, ve 10.000 yıl bölümlerini temsil ediyor.

42 milyon dolarlık bir proje dünyanın en zengin insanı için çok masraflı görünmeyebilir. Ancak küresel nüfusun yarısının günlük 2,5 dolar, 3'te birinin 1,25 dolar altında bir yaşam sürdürdüğünü hatırlattığımızda, proje birçokları için anlamını yitirebiliyor.

Bu parayla insanlık için "şöyle yapılırdı" gibi bir liste çıkarmayacağım karşınıza. Ancak proje, sürdürülebilir iş birlikleri içinde sosyal sorumluluk çerçevesinde ilerlemez ise çok da amacına ulaşmaz kanımca. İnsanların saati ziyaret edip, "şu andan itibaren daha uzun vadeli hareket edeceğim." demeyeceklerini siz de düşünüyorsunuzdur. Her yıl belki de milyonlrca kişinin ziyaret edeceği ve yıllar sonra bile Bezos'un isminin anılacağı, proje  PR sosları ile lezzetlendirilerek masamıza geliyor.

Bezos'ın hatırlattığı üzere insanlık olarak uzun vadeli düşünemiyoruz, hatta kendimizi tekrar etmekten öteye geçemiyoruz. Bugün dünya savaşlarının kök nedenlerine baktığımızda ekonomik sebepler en büyük etkileri olarak karşımıza çıkıyor. Belki de yeni bir dünya savaşı kapıda ki, Ali Baba'nın kurucusu Jack Ma insanlığa uzun vadeli düşünmesine neden olacak bir konuşma yaptı. Dünyanın önümüzdeki 30 yılda mutluluktan çok acı görecek olmasına değinen Ma, insanlığın ticareti, bir silah olarak görmemesi gerektiğini vurguladı.

Bezos'un 42 milyon dolarlık saat projesini siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.