En yeni model akıllı telefonu bile almış olsanız genelde ilk probleminiz batarya olur. Bu problem telefonu alıp 2-3 gün kullandıktan sonra kendini göstermeye başlar ve bir sonraki telefonu alana kadar genelde artarak devam eder. "Teknoloji devleri bilinçli olarak batarya sürelerini iyileştirmiyor" demeyeceğim tabi ki fakat şirketlerin belli ki bu alanda farklı planları var.
Akıllı telefonuna en çok ihtiyaç duyduğu anda bataryasının bittiğini gören bir girişimci de bu probleme çözüm üretebilmek amacıyla kollarını sıvamış ve bir ekiple beraber GeoSpark'ı geliştirmiş. Amsterdam merkezli bir girişimci olan Manoj Adithya'nun hikayesi oldukça güzel.
Özetlemek gerekirse üzerinde çalıştıkları konum bazlı mesajlaşma uygulamasını test ederken şehir merkezinden yaklaşık 50 km uzakta bir tren istasyonda sabahlamak zorunda kalmış. Kimseye ulaşamamasının nedeni ise telefonunun şarjının bitmiş olması ve bunun nedeni de konum bazlı uygulamalarını test ederken bataryayı kelimenin tam anlamıyla emiyor olmasıymış. Manoj Adithya o anda karar vermiş ve ekibinin bir bölümüyle beraber yapay zeka tabanlı, benzer teknolojilere oranla bataryayı %90 daha az kullanan GeoSpark'ı geliştirmiş.
Konum takibi yapan GeoSpark, kullandığı akıllı sistem sayesinde geleneksel teknolojilere oranla bataryayı %90 oranında koruyor. Daha somut örneklemek gerekirse 5 saat açık kullandığınız bir konum takibi uygulaması bataryanızın %85'ine yakınını tüketirken, aynı özelliklere sahip GeoSpark altyapısını kullanan bir uygulamayı kullanırsanız 5 saatin sonunda bataryanızın yaklaşık 6'sı kullanılmış olur.
Geliştiricilere sunduğu kullanıcı dostu arayüz sayesinde uygulama geliştiricileri, veritabanını görselleştirilmiş bir şekilde görebiliyor ve kullanıcılarının verilerini, ne anlama gelebileceğini daha net bir şekilde görebiliyor. Görselleştirme sayesinde elinizdeki veriyle ne yapmak istediğinize karar vermek daha kolay diyebiliriz.
GeoSpark'ın bir diğer güzel yanı ise geliştiricilere bir pazar yeri sunuyor olması. Aklınıza sadece harita uygulamaları gelmesin. Konum bazlı bildirim gönderen uygulamalar, sağlık uygulamaları, güvenlik amaçlı konum takip uygulamaları, kargo takibi ve aklınıza gelebilecek daha bir çok farklı alanda bu teknolojiyi kullanabilirsiniz. Pazar yeri tam da burada ortaya çıkıyor. Eğer iyi bir fikriniz varsa bu fikri GeoSpark teknolojisiyle geliştirip pazarsa kullanıma sunabiliyorsunuz. Bu sayede kendi ürününüzde kullanmasanız bile yaratıcı kullanım modeliniz girişimler tarafından kullanılabilir ve siz de bundan gelir elde edebilirsiniz. Tabi ki tüm bunları yeni bir teknolojiyle yaptığınızı ve kurumsal kullanıcılara ulaşmasının zaman alacağını unutmamalısınız.
Bir çok uygulama pek kullanmasalar bile konum bilgimizi almak istiyor ve bu da her geçen gün daha az batarya ile hayatımıza devam etmemize neden oluyor. En azından GeoSpark teknolojisi gibi bir teknoloji kullanılarak batarya tüketimine bir çözüm üretilebilir. İlerleyen dönemlerde de bu kadar başarılı bir şekilde devam ederlerse mobil uygulamalar için bir devrim olacak diyebiliriz.