2017 yılında Türkiye genelindeki siber tehdit verileri

2017 yılında Türkiye genelindeki siber tehdit verileri

Invictus Europe ekibi tarafından oluşturulan ve 2012 yılından bu yana hizmet veren Ulusal Siber Tehdit Ağı (U.S.T.A) 2017 yılına ait siber tehdit verilerini paylaştı. Kimlik hırsızlığından tutun da oltalama saldırılarına kadar pek çok konu hakkında detaylar paylaşan U.S.T.A, en çok finans sektörüne hizmet veriyor.

Finans sektörünün yanı sıra ödeme sistemleri, e-ticaret, enerji ve havacılık gibi sektörlere de hizmet veren Ulusal Siber Tehdit Ağı'nın paylaştığı verilere göre 2017 yılında U.S.T.A platformunda Türkiye genelinde 13 bin 926 oltalama saldırısı tespit edildi. Bir önceki sene ile karşılaştıracak olursak 2016 yılında U.S.T.A platformunda Türkiye genelinde sadece 2 bin 254 oltalama saldırısı tespit edilmişti.

31 bin 352 adet çalıntı nüfus cüzdanı ve pasaport bildirimi

Ülkemizde çalıntı kredi kart bildirimleri 2017 yılında 115 bin 814 olarak gözlemlenirken, tespit edilen çalıntı kredi kartı sayısı ise geçen seneye oranla yüzde 10 artarak 2.8 milyona çıktı. Kimlik hırsızlığı ile ilgili de önemli veriler paylaşan U.S.T.A, geçtiğimiz yıl içinde Türkiye'de toplamda 31 bin 352 adet çalıntı nüfus cüzdanı ve pasaport bildirimi oluşturulduğunu da tespit etti.

2017 yılında ülkemizde toplamda 1661 kurumsal e-posta sızıntısı vakası tespit eden Ulusal Siber Tehdit Ağı, toplam 50 binin üzerinde kritik kurum personeline ait e-posta adresi ve parola bilgisinin bildirildiğini gözlemledi.

Paylaşılan verilere göre kritik kurumlar ve müşterilerini etkileyen siber kampanyaları ile ilgili Türkiye'de toplam 1346 vaka işlendiği tespit edilirken, U.S.T.A platformunda toplam 103 adet güvenlik zafiyeti bildirimi gözlemlendi. Dilerseniz raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.