Kod yazmadan yazılım geliştirmeyi sağlayan ilginç bir girişim olan Octopod, 2016 yılının Ekim ayında kullanıma sunuldu. Kısa sürede 200'ün üzerinde proje gerçekleştirmeyi başaran Octopod, kurumsal dijital dönüşümde büyük önem arz eden yazılım geliştirme süreçlerindeki sorunları ortadan kaldıran bir inovasyon projesi olarak hizmet veriyor.
5 yıl süren Ar-Ge çalışmaları ve 5 milyon TL özsermaye yatırımı ile geliştirilen Octopod, fikir babası Şenol Balo ve EMS Yazılım’ın deneyimli kadrosu tarafından oluşturuldu. Şu an için 32 kişilik bir ekibe sahip olan Octopod, teknoloji dünyasının gündeminde olan ‘no code’ kavramı üzerinde çalışıyor.
Ücretsiz sertifika eğitimleri
Yukarıda da belirttiğimiz üzere toplamda 200’ün üzerinde proje gerçekleştiren Octopod, 60 kurumsal şirkete ulaşmayı da başardı. Kurumsal şirketler tamamlanan projelerle birlikte 10 bin kullanıcıyı geçen girişim, ücretsiz sertifika eğitimleri de sunuyor.
Octopod, hazır yazılımların ortalama yüzde 65 oranında verimlilik sağladığını, kendi teknolojilerinin ise kurumların ihtiyacının yüzde 100 oranında karşılayacak şekilde yazılım geliştirebilme sunabildiğini ve geliştirilen yazılımlar mevcut yazılımlarla entegre edilebildiğini iddia ediyor. Bu nedenle küçük büyük farketmeksizin şirketler, isterlerse seçtikleri bazı süreçleri ya da tüm süreçlerini Octopod’a taşıyabiliyor.
Octopod’un sunduğu artılar yazılım geliştirme süreçlerini sadece değiştirmekle kalmıyor aynı zamanda hızlandırıyor. Web tabanlı geliştirme aracı sayesinde herhangi bir tarayıcı üzerinden ve farklı cihazlardan uygulama geliştirmek mümkün olduğu gibi geliştirilmiş tüm uygulamalar hiçbir ek çalışma gerektirmeksizin web, iOS ve Android üzerinden çalıştırmak da mümkün.
Silikon Vadisi'ne açılacak
Bugüne kadar herhangi bir yatırım almayan Octopod, lisans satışları üzerine kurulu bir gelir modeline sahip. Geliştiricilere ve iş ortaklarına ücretsiz olarak sunulan Octopod, kullanım aşamasına geçerken kullanıcı sayısı ve proje büyüklüğü ile ölçeklenen Octopod Client lisansı gerektiriyor. 2017-2018 yılında 5 üniversite ve 3 lise ile yaptıkları iş birlikleriyle beraber dönem sonunda 400'ü aşkın öğrencinin Octopoder sertifikası ile mezun olması hedefleniyor.
Romanya, Dubai, Azerbeycan, Hırvatistan, Sırbistan ve Kolombiya’da distribütörlük anlaşmaları olan girişim, uluslararası pazarda Octopod’u bir Türkiye markası olarak duyurmayı ve yükseltmeyi hedefliyor. Son olarak Octopod’un, Hollanda ve İngiltere’de irtibat ofisleri açmayı ve girişimin bir bacağını Silikon Vadisi'ne taşımayı planladığını da ekleyelim.