Stanford Üniversitesi'nin hızlandırma programına seçilen SORU.ai, iş analistlerinin yükünü azaltacak

Her yönden verilerin aktığı bir dünyada rekabet veri bulmaktan çok verileri analiz etmek üzerine kurulu. Türkiye'de ABD’ye giden iki girişimcinin kurmuş olduğu SORU.ai da verilerle konuşan iş analistlerinin işini kolaylaştırıyor.
Stanford Üniversitesi'nin hızlandırma programına seçilen SORU.ai, iş analistlerinin yükünü azaltacak

Her yönden verilerin aktığı bir dünyada rekabet veri bulmaktan çok verileri analiz etmek üzerine kurulu. Türkiye'de ABD’ye giden iki girişimcinin kurmuş olduğu SORU.ai da verilerle konuşan iş analistlerinin işini kolaylaştırıyor.

Soru.ai, alan adı uzantısından da anlayacağınız üzere yapay zekâ üzerine çalışan bir girişim. Girişim kurucuları Emre Ertan ve Ertan Doğrultan, SORU’yu yapay zekalı bir iş analisti olarak tanımlıyor. Soru, öncelikle farklı veri kaynaklarından aldığı ham veri setini anlamlı hale getiriyor. Ardından bu verileri analiz ederek doğal dil işleme arayüzü sayesinde sorulan sorulara birer yanıt olarak paylaşıyor.

Örneğin Shopify mağazanızdan aldığınız satış verilerini SORU’ya verdiğinizde satış eğilimleriniz hakkındaki sorularınıza yanıt verebiliyor. Google Analytics, Google Adwords, Facebook, Mixpanel, Stripe, Salesforce gibi kanallardan aldığı verileri yorumlayan SORU, yanıtları da Slack platformu üzerinden veriyor.

Kurucu yetenekler

Stanford MBA programına kabul alarak ABD’ye giden ve son olarak Slice Tecnologies için çalışan Emre Ertan (CEO), Soru’nun iş analistlerinin önemli bir ihtiyacına parmak bastığını söylüyor. Kurucu ortağı Ertan Doğrultan ile 100'den fazla şirketle konuştuktan sonra benzer problemlerin varlığını keşfeden Ertan, SORU'yu onlardan gelen geri dönüşler doğrultusunda kurduklarını açıklıyor.

ABD’de Compass’in CTO’su olarak görev yapan ve ardından 4 yıldan fazla Google için çalışan Ertan Doğrultan (CTO) ise Soru’nun bir iş analistinin yapabileceği bir çok işi otomatik olarak yaptığını dile getiriyor. Şirketler için düzenli satış, pazarlama ve finansal raporlar hazırlamak ve geçmiş verilere bakarak gelecek satışlar için tahminler yürütmek, müşterilerin alışkanlıklarını analiz ederek ne tip müşterilerin hedeflenmesi gerektiğine karar vermek Soru’nun yanıt verdiği meselelerden birkaçı. Son olarak Google Asistan ekibinde çalışan Doğrultan, SORU’yu kısaca, “şirketler için görev yapan kapsamlı bir Siri” olarak tanımlıyor.

6 milyon dolar değerlemeye sahip girişim StartX'e kabul edildi

İş analistlerinin yükünü ilk aşamada yüzde 25-30 oranında azalttığını öğrendiğim SORU, Temmuz 2017’de kurulmasına rağmen kısa sürede yatırım almayı da başarmış. Palo Alto merkezli Ulu Ventures’dan tohum öncesi yatırımını alan ve Stanford Üniversitesi bünyesindeki StartX'e kabul edilen SORU, toplamda 500 bin dolar civarında finansman toplamış.

Emre Ertan hedeflerinin “şirket içi bilgilere erişim ve kullanım alanında tüm iş yükünü otomatik hale getirmek ve bu sayede çalışanların daha verimli ve başarılı olmalarını sağlamak” şeklinde tanımlıyor ve şu anda farklı büyüklüklerde 5 pilot müşteriyle çalıştıklarını ve ilk yorumların olumlu olduğunu ekliyor. Ertan, bu süreçte Türkiye’den de iki kişiyle çalışmaya başladıklarını söylüyor.

Veri analizinin karar verme başarısını arttırdığını, iş yükünün bütçesel değerini ve SORU’nun gelecekte daha iyi yanıtlar vereceğini düşünürsek 2018’de değerlemesini* *hızla artıracak bir girişimle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebilirim. Eğer SORU’dan faydalanmak isterseniz soru.ai adresine girerek demo talep edebilirsiniz.

*Girişimin bizimle paylaşılan değerlemesi 6 milyon dolar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.