American Express'in sanal seyahat asistanı Mezi'yi satın alması finans dünyası için ne anlama geliyor?

American Express'in sanal seyahat asistanı Mezi'yi satın alması finans dünyası için ne anlama geliyor?

Konu "satın alma" olduğunda bankaların çoğunlukla fintech'lerle ilgilendiğini görüyoruz. Seyahat kategorisindeki bir uygulamayı satın almak da şüphesiz pek çok finans kuruluşunun listesinin dışında.

American Express diyince tahminimce bir çoğumuzun aklına seyahat ve konaklama geliyordur. Amerikan Express, uzun yıllardır müşterilerine seyahat ve konaklama deneyimi yaşatarak, para gibi zaman zaman sevimsiz olabilecek bir konunun ötesinde tüketicileri ile arasında güçlü bir bağ kuruyor. Markanın yarattığı platformda puan toplayan kart sahiplerine çeşitli seyahat ve konaklama fırsatları sunuluyor. Bu konuda oldukça iddialı olan Am-Ex,  şimdi de bir adım daha öteye geçerek, yapay zeka tabanlı sanal seyahat asistanı Mezi'yi satın aldı.

Müşterilerinin yüzünü güldürecek bu satın almanın Amerikan Express'e ne kadar mal olduğu açıklanmadı. Ancak Mezi, American Express'in tamamına sahiplendiği bir yan kuruluş olacak. Mezi uygulaması, gezginlerin uçuş, otel veya restoran rezervasyonları için istekte bulunmalarına izin veriyor. Öte yandan öneriler sunan uygulama, kullanıcının isteği üzerine seyahat düzenlemeleri de yapıyor.

2015 yılında kurulan Mezi, çevrimiçi seyahat keşif ve rezervasyon deneyimini kişiselleştirmek için yapay zeka ve insan uzmanlığını kullanıyor. Yolcuların tercihlerini öğrenerek ve müşterilerin isteklerini anlayarak, zaman içinde daha akıllı ve daha verimli olabiliyor.

Kanada merkezli bankadan yapay zeka girişim

Finans kuruluşlarının fintech dışındaki girişimlerini satın almalarında American Express ilk örnek değil. Geçtiğimiz günlerde Kanada'nın en büyük bankalarından biri TD, yapay zeka odaklı girişim Layer 6'yı satın aldığını duyurdu. TD Bank satın alma ile birlikte, dijital dönüşümünü de hızlandırmak istiyor. Zira şirket, özellikle müşteri hizmetlerinde "önce mobil" anlayışından "önce yapay zeka" anlayışına geçmek istiyor.

Bankaların yeni iş modelleri ve ortaklıklar bulmaları ya da girişimleri satın almaları birçok sektörde olduğu gibi günümüzde artık kaçınılmaz. Zira çok uzun süre fintech'leri görmezden gelmek isteyen sonrasında tehdit olarak gören birçok banka, bugün bu girişimlerle omuz omuza yürüyerek pazarda rekabet avantajı kazanmak istiyor. Çoğunlukla teknoloji şirketlerinden beklenilen bir hareket olan fintech dışı satın almalar bugün bankaların da gündeminde. Bu, bankaların belki de teknoloji şirketlerinin kendileri için ne kadar tehdit oluşturduğuna yönelik farkına varmanın ilk aksiyonları olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.