Akıllı telefon kullanıcısıysanız mutlaka "Your battery is about to die" uyarısı ile karşılaşmışsınızdır. Bu terimden yola çıkarak ürünlerine "Die With Me" ismi veren Dries Depoorter ve David Surprenant, şarjları sadece yüzde 5 ve altında olan kullanıcıların birbirleriyle mesajlaşmasını sağlıyor.
Depoorter ve Surprenant'in yanı sıra projeye katkı sağlayanlardan biri de IDFA DocLab. Amsterdam Uluslarası Belgesel Film Festivali'nin oluştuduğu programlardan biri olan DocLab; belgesel öykücülüğün dijital teknoloji ve medya sanatındaki yeni formlarını keşfetmeyi ve sergilemeyi amaçlıyor. İşin fikir babası Depoorter'ın da bir medya sanatçısı olduğunu düşündüğümüzde, bu uygulamanın bir belgesel öykücülüğü yaratmak için ortaya atıldığını söyleyebiliriz. Kısacası uygulamayı indirdiğinizde bir girişimle değil sanat projesiyle karşı karşıya kalacaksınız.
Üstelik bu Depoorter'ın teknoloji dünyasına ve mobil uygulamalara dair ilk çalışması değil. Sanatçı daha önce Tinder In projesinde kullanıcıların LinkedIn ve Tinder'daki profil fotoğraflarını karşılaştırırken; nonviews isimli chrome eklentisiyle YouTube'daki video görüntülenme rakamlarının yerini, video görüntülenmeme rakamlarıyla değiştiriyor. Bu görüntülememe rakamları ise YouTube'daki kullanıcı sayısı üzerinden hesaplanıyor.
Die With Me'ye baktığımızda ise uygulamayı şarjınız sadece yüzde 5'e düştüğünde kullanmaya başlayabildiğinizi görüyoruz. Basit bir sohbet odası formatına sahip olan uygulama, şarjınız biterken hissettiklerinizi bir yabancıyla paylaşabilmenizi amaçlıyor. Şarjınız yüzde 5'e düştüğünde uygulamaya giderek bir rumuz belirleyebilir ve şarjı yüzde 5 ve altında olan diğer kullanıcılarla konuşarak telefonunuza veda edebilirsiniz. Ancak henüz geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olmayan uygulamada beklediğinizi de bulamayabilirsiniz. Zira kullanıcı sayısı az olunca aynı anda şarjı biten birine denk gelme ihtmaliniz de azalıyor. Hatta Türkiye'den bir kullanıcı bu konuda sabırlı davranmak yerine para iadesi istemiş durumda.
Die With Me'nin basit ama dahiyane ve oldukça mizahi yaklaşımı uygulamanın popülerlik kazanmasını sağlayabilir. Uygulama iTunes'ta 1.29 TL'ye ve Android'te ise 4.49 TL'ye satışa sunulmuş durumda. Bana kalırsa bir kaç kanaat önderinin uygulamadan bahsetmesi; uygulamanın bir anda istediği kullanıcı tabanına erişmesi için yeterli.