Depolama girişimi Omni, Ripple’dan yatırım aldı

Depolama girişimi Omni, Ripple’dan yatırım aldı

2018 kripto ekosistemi için ilginç ve güzel gelişmelerin yaşanacağı bir yıl olacağa benziyor. Daha ilk ayında bir kripto sistemi ve token yaratıcısı Ripple, ABD merkezli depolama ve kiralama girişimi Omni ye 25 milyon dolarlık bir yatırımı paylaştı.

Omni, ABD merkezli bir depolama hizmeti. Evde yer bulamadığınız eşyaları sizin için saklıyorlar. Hatta bu yıl; eşyalarınızı başkalarına kiraya vermenize olanak tanıyan hizmetlerini de başlattılar.

Ripple’ın asıl ürünü, bankalar arası işlemler için bir yazılım ve bu yazılımın yan ürünü Ripple coin XRP. Ripple gibi fintech bir girişiminin, Omni gibi bir girişime yatırım yapması çok manidar gelmese de kapalı kapılar ardında yapılan anlaşmalar olduğu gün yüzüne çıkıyor. TechCrunch'ta yer alan bilgiye göre Ripple direkt olarak Omni’ye yatırım yapmadı, bunu yerine yöneticiler Stefan Thomas (CTO) ve Chris Larsen (İcra Kurulu Başkanı) hâlihazırda Omni yatırımcısı olan HighLand Capital Partners ile çalışıyor. Açıklanmayan bir miktarda XRP bu şekilde Omni’ye yatırım olarak aktarıldı.

Bu fonlar; bu yılın ikinci yarısında şirketin başka şehirler için planladığı genişlemeler de kullanılacak. Omni’nin CEO’su Thomas McLeon bu yatırımı; “ Bu finansman, vizyonumuzu küresel bir gerçeklik haline getirmek için attığımız bir başka adım” sözleri ile duyurdu.

Omni girişiminin başlangıcından itibaren geleneksel finansman yolları ile 14,75 milyon dolar fon toplayabilmişken, kripto ekosistemine geçiş yapması stratejik ve ileriye dönük bir plan gibi duruyor. Gün yüzüne çıkan ufak detaylar dışında Omni’nin, Ripple ile olan anlaşmasının detaylarını paylaşmak istemiyor olması bu fikirleri tahminden öteye götüremiyor.

Ripple CTO’su Thomas’ın  "Omni, fiziksel objeleri sorunsuz bir şekilde bir kişiden başka bir kişiye transfer ediyor, bizimde Ripple’da finans sektöründe yaptığımız şeyden çok da farklı değil" sözleri belki Omni’nin XRPleri hizmetlerinde kullanabileceğini işaret ediyor.

Ripple geçtiğimiz Ekim ayında XRP kullanan finanasal kuruluşlara 300 milyon dolar değerinde XRP dağıtacağını açıklamıştı. O günden sonra XRP/USD beş kat arttı. Ripple’ın altyapı yenilikleri global yöneticisinin TechCruch'a verdiği röpörtajda, daha girişimler ve geliştiriciler için bir programları olmadığını söylüyor.

Belirli bir sistematikleri olmayabilir ancak Ripple’ın bu hareketi, finans sektörü dışında da ortaklar peşinde olduğunun kanıtı. Yeni girişimlere kripto ile yatırım yapmak aslında çok mantıklı. Sonuç olarak geleneksel finansman yöntemleri ile fonlanan girişimler de bile yatırımcı kendi ekosistemini yeni girişime de adapte etmeye çalışıyor ve başarıyor ise (Google, Amazon destekledikleri her girişimi kendi ekosistemlerine dahil ettiler) neden kripto ekosistemi içinde geçerli olmasın bu.

Omni ile oluşan bu ortaklık açıklaması, geçen hafta Ripple’ın MoneyGram ile yaptığı ortaklık açıklamasından hemen sonra geldi. Ripple daha önce yanlış yönlendiren, finanasal kuruluşlarla ortaklık haberleri ile eleştirilerin odağındaydı. Bu yanlış yönlendiren haberler ve söylentiler XRP’nin değerini 3,65 dolara kadar çıkarttı ve toplam pazar değeri sıralamasında bitcoinden sonra ikinci sıraya oturmasını sağladı.

Yakın zamanda New York Times gazetesinde çıkan bir makalede, 100’den fazla finansal kuruluşun Ripple’ın yazılımını kullandığı ancak sadece MoneyGram ve Meksikalı para transferi şirketi Cuallix dışında XRP kullanan finansal bir şirket olmadığı açıkça ortaya dökülmüştü. Times'taki makalede, XRP’nin herhangi bir banka tarafından benimsenebileceğine pek sıcak bakmıyor.

Görsel Kaynak: Deposit Photos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.