Her yeni yıl sonrası kişisel yıllık planına dair paylaşımlar yapan Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, 2018 yılına dair planlarını ve hedeflerini paylaştığını sizlere aktarmıştık. Facebook'u düzeltmek isteyen Zuckerberg'in hedefinde blockhain var.
Kafasına koyduğunu yapan Mark Zuckerberg 2018 yılı için merkeziyetçi olmayan teknolojileri yani blockchain başta olmak üzere kripto paralar üzerine çalışacağını belirtti. Blockchain teknolojisini öğrenmek istemesinin ana amacı tabii ki bu teknolojiyi Facebook ile nasıl entegre edebileceğini çözmek olduğunu da belirtiyor.
Zuckerberg'in bu paylaşımı sonrası akıllara gelen ilk soru Facebook'un herhangi bir blockchain teknolojisine yatırım yapıp yapmayacağı oldu tabii ki ve bir çok spekülatif yorum paylaşılmaya başlandı. Paylaşımda bu konuya hiç değinmeyen Zuckerberg Facebook'a ait bir teknoloji geliştirebileceği gibi var olan bir servisi de satın alabilme potansiyeline sahip. Her iki konu için de kaynak sıkıntısı çekmeyeceği kesin.
Paylaşımında Zuckerberg'in dikkat çektiği önemli konulardan biri uluslararası sansür ve teorik olarak bu tür engelleri blockchain teknolojisini kullanarak aşabileceğini düşünüyor. Çin'in Facebook'u yasaklaması, İran'ın son günlerde yaşanan protestolarda Telegram'ı engellemesi gibi yasaklar, merkezi olmayan sistemler sayesinde aşılabilir.
Dünyayı birbirine bağlamayı amaçlayan ve gücün kullanıcının elinde olması gerektiğine inanan Zuckerberg, blockchain teknolojisinin doğru bir şekilde uygulanması sayesinde bunu başarabileceğini düşünüyor. Hatta Çin sansürüni bile bu şekilde yenebileceğini düşünüyor.
Sansür ve hükümetlerin baskılarından kurtulmak, blockchain teknolojisinin Facebook'a sağlayacağı faydalardan sadece biri olduğu aşikar. Bu fayda dışında Facebook'un uzun zamandır üzerinde çalıştığı uçtan uca ödeme problemleri de kripto paralar sayesinde oldukça basit bir şekilde çözülebilir.
Facebook ve blockchain teknolojisi ile yapılabilecekler bir yana Mark Zuckerberg günümüzün en büyük problemlerinden biri olan merkeziyetçi sistemler ve merkeziyetçi olmayan sistemlerdeki değişime de değiniyor. 90'lı yıllarda teknoloji ve internetin gücü tekrar insanlara vermesi, teknolojinin merkeziyetçiliği değiştirebileceği inancını ortaya çıkardı fakat internet kullanıcı sayısı arttıkça bir çok kişi teknolojinin merkezileştirdiğine inanmaya başladı ve gelişmeler bugüne kadar o yönde oldu.
Kripto paralar ve blockchain teknolojisi bu durum değişmeye başladı gibi görünüyor şimdilik. Mark Zuckerberg bu teknolojilerin iyi ve kötü yanlarını araştırıp 2018 yılı içinde neler yapacak hep beraber izleceğiz.