Dünya Sağlık Örgütü oyun bağımlılığının bir hastalık olduğunu açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü oyun bağımlılığının bir hastalık olduğunu açıkladı

Dünya Sağlık Örgüt'ünün yayınlandığı Uluslararası Hastalık Rehberi'nin son sürümünde “hazardous gaming,”(Tehlikeli Oyun Oynama)  ve “gaming disorder.” (Oyun Oynama Bozukluğu) adı altında iki yeni hastalık tanımı dikkat çekti. Bu iki tanım ile birlikte oyun bağımlılığı, madde bağımlılığı ile bir tutuluyor.

Tehlikeli Oyun Oynama tanımına şu şekilde rehberde şu şekilde yer verilmiş durumda: Tehlikeli oyun, bireyin ya da bu kişinin çevresindeki diğer kişilerin  fiziksel veya zihinsel sağlıklarına zarar verme riskini önemli ölçüde arttıran çevrim içi ya da çevrimdışı bir oyun modelini belirtir.

Oyun Oynama Bozukluğu tanımı ise şöyle: Oyun oynama hastalığı  kalıcı veya tekrarlayan oyun oynama davranış düzeni ile nitelenir ('dijital oyun oynama' veya 'video oyunu oynama'), çevrimiçi (internet üzerinden) veya çevrimdışı olarak gerçekleşebilir ve şu şekilde kendini gösterir:

1) Oyun oynama üzerinde kontrol kaybı (başlama zamanı, sıklığı, yoğunluğu, süresi, sona erdirme, içeriği, gibi);

2) Oyun oynamanın diğer hayatsal ilgilerin ve günlük aktivitelerin önüne geçmesi boyutunda oyun oynamaya öncelik verilmesi;

3) Olumsuz getirilerin oluşmasına rağmen oyun oynamanın sürdürülmesi veya arttırılması.

Entertainment Software Association ise Dünya Sağlık Örgüt'ünün bu tanımları tekrar değerlendirmesini istedi. Entertainment Software Association basına yaptığı açıklamada:

"Dünya Sağlık Örgütü, sağduyunun ve objektif araştırmanın video oyunların bağımlılık yapmadığını kanıtladığını biliyor. Onlara resmi bir etiket yapıştırmak, tıp camiası tarafından ilgi görmesi  ve tedavi edilmesi gereken depresyon ve sosyal kaygı gibi gerçek ruh sağlığı problemlerini umursamazca önemsizleştiriyor. " ifadelerini kullandı.

Entertainment Software Association bahsettiği araştırmalara detaylı olarak bir kaynak göstermiyor. Üstelik işi sadece "video gaming" sınıfında değerlendiriyor. Oysa güncel olarak oyun odaklı yaşanan hayatların, ne gibi problemlerle sarsıldığını hemen hemen herkes biliyor. Ancak oyun bağımlılığının ve madde bağımlılığıyla aynı seviyede değerlendirilmesi biraz korkutucu bir yaklaşım. Yine de Dünya Sağlık Örgütü'nün oyun bağımlılığını bir hastalık olarak ele alması, bu bağımlılığın sonlandırılmasında ciddi anlamda katkıda bulunabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.