Apple'ın batarya değişimi şirkete milyarlarca dolara mal olabilir

Apple'ın batarya değişimi şirkete milyarlarca dolara mal olabilir

Teknoloji devi Apple'ı bir çok kullanıcısı büyük bir aşkla seviyor. İnovatif ürün tasarımları, müşterisine yaşattığı pozitif deneyim hatta son yıllarda uyguladığı çevre politikası Apple'ı dünyanın en sevilen markalarından biri haline getirdi.

Ancak bildiğiniz üzere şirket son günlerde eski model iPhone'ların işletim sistemini kasıtlı yavaşlatması ile gündemde. iPhone 6, iPhone 6s, iPhone SE ve iPhone 7 modellerinin yavaşlaması üzerine şirket eleştiri oklarının hedefi oldu.

Apple, bu sorunu indirimli fiyata batarya değiştirme teklifi ile çözerek müşterilerinin kalbini kazanmaya çalıştı. Ancak bu, şirkete milyarlarca dolara mal olabilir. Analistler, müşterisine oldukça cazip gelen bu teklifin ardından iPhone satışlarında hatırı sayılır bir düşüş bekliyor.  Business Insider'da yer alan bilgilere göre Barclays analisti Mark Moskowitz "Daha fazla iPhone kullanıcısı yeni bir aygıta geçmek yerine teklifi kabul etmeye karar verirse, bunun iPhone birim satışları için hafif bir rüzgar esintisi olabileceğinden endişe duyuyoruz," dedi.

Tüketicinin yüzde 77'si batarya değişimini uygun buluyor

Barclays'in hesaplarına göre Apple'ın kaybı 10 milyar doları bulabilir. Çünkü kullanıcıların yüzde 77'sinin batarya değişimine sıcak baktıkları öngörülüyor. Hesaplar, bu teklif ile birlikte önümüzdeki yıl iPhone birim satışlarının 16 milyondan fazla düşeceğini gösteriyor.

Apple'ın koşulsuz şartsız batarya değişimini kabul etmesi, tüketici gözünde 'düşük performanslı batarya' sorununun cihaz değiştirmede bir numaralı neden olarak gösterilmesi,  müşterisine psikolojik olarak da büyük kazanç sağlıyor.  Tüketici, uygun fiyatlı batarya değişimini oldukça cazip bir teklif olarak görüyor. Bunda, yeni bataryalar ile birlikte iPhone 6'ların işletim hızının iki katından fazla artması da önemli bir rol oynuyor.

Apple'ın ABD'de 29 dolara mağaza içi batarya değişimi teklifi şirket PR'ı açısından etkili bir yöntem. Ancak şirketin bu teklifi daha fazla zarar görmemesi için yaptığı da biliniyor. Zira, düşük performanslı bataryalar Apple kullanıcılarını hayal kırıklığına uğratırken, marka haksız rekabet yapmak, müşterilerine bilgi vermemek ve dolandırıcılık ile suçlanmıştı. Eski iPhone’ları yavaşlattığını kabul eden Apple, 8 davayla karşı karşıya kalmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.