Coinmarketcap verilerine göre 2017 yılının en iyi performans gösteren kripto parası, yüzde 36.000 değer artışı yaşayan Ripple (XRP) oldu. En iyi performans gösteren ikinci kripto para yüzde 29.842 artış ile NEO olurken üçüncü sırayı yüzde 14.441 ile Stellar aldı. En büyük pazar payına sahip bitcoin yüzde 1.318 değer artışıyla bir çok kripto paranın gerisinde kalırken yine en büyük kripto paralardan biri olan Ethereum yüzde 9.162 değer artışı yaşadı.
Özünde, Ripple blockchain tabanlı teknolojisini bankalar, ödeme sistemleri ve finansal kuruluşlar arasında gerçek zamanlı bir para transferi çözümü sağlamak amacıyla satan bir girişimdir diyebiliriz. 2017 yılı başlarında 0.006 dolar değerindeki XRP, 2017 yılı sonu itibari ile 2,85 dolara kadar yükseldi. CEO Brad Garlinghouse'a göre bu sadece buz dağının görünen kısmı. XRP uzun vadede 27 dolardan işlem görebilir.
Bilginin taşınma şeklini daha değerli hale getirmeyi amaçladıklarını söyleyen Garlinghouse için Ripple, değerli bir internet yaratmak için burada. Bunu yapmak için de depoları birleştirmek gerekiyor ve Ripple bunu yapıyor. Kuruluşundan itibaren Ripple aktif olarak bankalar, ödeme sistemleri ve milyonlarca dolar parayı tutan sağlayıcıları birleştirmeyi başardı bile.
Bugün, bankalar arası ödemelerin yapılabilmesi amacıyla dünyanın dört bir yanında bankalarda tutulan 27 trilyon dolar para var. Ripple, gerçek zamanlı para alışverişi sağlayan XRP gibi bir dijital varlık sağlamak istiyor.
"Ripple gerçek bir fayda sağlama ve gerçek bir sorunu çözmeye odaklandı. Şu anda trilyon dolarları bulan bankalar arası para transferlerinde blockchain teknolojisini kullanarak buradaki engelleri aşabiliriz. Böylece tüketiciler, bankalar ve tüm ekosistem için çok değer yaratabiliriz" diyor Brad Garlinghouse. Garlinghouse'a göre blockchain teknolojisi ile geliştirilen bir projenin başarılı olabileceğini gösteren 3 ana soru var:
- Hangi sorunu çözüyor? - Sınırötesi para transferlerinde zaman ve maliyet
- Bu problem ne kadar büyük? - Küresel çapta 27 trilyon dolar
- Kaç müşterisi var? - Bankalar arası para transferi yapan herkes.
Şu anda içlerinde MUFJ, Bank of America, Santander, RBC, BBVA, UBS, UniCredit, Standard Chartered, Axis Bank ve SCB gibi kuruluşların da bulunduğu 75'den fazla finansal kuruluş ticari olarak Ripple altyapısını entegre etmiş ve kullanmaya başlamış durumda.
JP Morgan ve Citibank gibi dünyanın en büyük bankalarından bazıları ise önceden yaptıkları anlaşmalar sayesinde para transfer sürelerini bir kaç saate kadar düşürmeyi başarmışlar ve bu transferler için yaptıkları ödemeler önemsiz sayılabilir. Bu büyük bankaların da Ripple altyapısını kullanmaya geçmeye karar vermeleri Ripple'nin geleceği için oldukça büyük bir önem taşıyor. Tabii yakın zamanda böyle bir anlaşmanın olup olmayacağı ise bilinmiyor.