Kullanıcılar 25 Aralık'ta uygulamalar için 200 milyon dolar harcadı

Kullanıcılar 25 Aralık'ta uygulamalar için 200 milyon dolar harcadı

Yılbaşı alışverişlerini herkes sever ancak bu yılbaşında yapılan harcamalar alışverişler tercihlerinin dijital varlıklara doğru kaydığını gösteriyor. Sensor Tower'ın sunduğu yeni verilere göre kullanıcılar bu dönemde Google Play ve App Store üzerinden 196 milyon dolar harcadı. Bu rakam geçtiğimiz yıla oranla yüzde 12.3 artış gösteriyor Zira geçtiğimiz yıl bu rakam 174 milyon dolardı. Bu arada bu rakamlara Çin'in dahil olmadığını belirtelim. Ne de olsa Çin yeni yılı farklı bir tarihte kutluyor.

Buradan yola çıkarak mobil uygulamaların hala büyüyen bir pazar olduğunu söyleyebiliriz. Yazılım geliştiricilerin uygulama ve oyun alanında abonelik yoluyla gelirler elde etmesi söz konusu olabilir. Üstelik App Store'un yeni yükselen yıldızının abonelik sistemiyle çalışan boyama kitabı uygulamaları olduğunu düşünürsek, premium içeriğe ulaşmak için tek seferlik alınan ödemelerin geçmişte kaldığını söyleyebiliriz.

Raporun ortaya koyduğu bir başka veri de oyun olmayan uygulamaların, mobil oyunlara oranla daha fazla büyümesi. Mobil olmayan oyunlar yıldan yıla yaklaşık yüzde 66 oranında daha fazla büyüme elde ederken, mobil oyunlar diğer uygulamalarla karşılaştırıldığında yüzde 5,2 büyüme oranına sahip. Yine de oyunlar gelir elde etme konusunda diğer uygulamalardan daha başarılı. 2016'da 150 milyon dolar olan gelir elde eden mobil oyunlar bu rakamı 2017'de 158 milyon dolara taşıdı. Oyun olmayan uygulamalara baktığımızda ise 24 milyon dolarlık gelire 14 milyon daha ekleyerek 28 milyona ulaştıklarını görüyoruz.

Oyun olmayan uygulamaların edindiği gelirlerin çoğu aslında Netflix ve HBO NOW gibi yayın uygulamalarından geliyor. Örneğin yayın yapan uygulamalar arasında son bir kaç yılın en çok gelir elde eden uygulaması HBO NOW. Bunun yanı sıra Netflix, Spotify ve Pandora gibi  eğlence odaklı uygulamalar ise geçen yılın en çok gelir elde edenleri.

Yılbaşı döneminde yaşanan bu artış, aslında bizi nasıl bir yılın beklediğini de gösteriyor. Her geçen gün daha fazla kullanıcı dijital varlıklara ödeme yapmaya ve mobil uygulamaları benimsemeye devam ediyor. Sensor Tower'ın bize sunduğu verilerin yanı sıra App Annie'nin büyümenin devam edeceğini gösteren bir raporu mevcut. App Annie gelirlerin üçüncü çeyrekte küresel olarak 26 milyar indirmeyle 17 milyar dolara çıktığını söylerken, 2021'de 240 milyar indirmeyle 100 milyar dolara yükseleceğini ön görüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.