Bitcoin, internetin arşivlenmesine nasıl büyük bir katkıda bulundu?

Bitcoin, internetin arşivlenmesine nasıl büyük bir katkıda bulundu?

İnternet dünyasının son zenginleri alışageldiğimiz teknoloji girişimlerinden değil de bitcoine inanan erken dönem yatırımcılarından çıktı. Yapılan araştırmalar şu anda binden fazla bitcoin milyonerinin olduğunu gösteriyor ve bu kişiler oldukça yüklü bir sunucuya sahipler.

Geçtiğimiz günlerde Litecoin yaratıcısının sahip olduğu tüm Litecoin'leri satıp hayır kurumlarına bağışladığını açıklamasıyla beraber Pineapple Fund tekrar akıllara gelmişti. Pineapple Fund şimdi de internetin arşivlenmesi konusuna yapılan destek ile gündeme geldi.

Öncelikle Pineapple Fund'un ne olduğuna bir bakalım!

Pineapple Fund, bir bitcoin zengini tarafından oluşturulmuş bir fon ve bu fon sahibi -ki ismini açıklamıyor- 5.057 bitcoini hayır kurumlarına bağışlayacağını açıklamıştı. Bunu açıkladığı zamanki bitcoin fiyatına göre yaklaşık 86 milyon dolarlık bir bağış anlamına geliyordu. Bill Gates'in yolundan giden bu hayırsever bitcoin zengini neden bağış yaptığı yanıtına şöyle bir cevap veriyor: "Yeterince paraya sahip olduğun zaman artık paranın bir önemi kalmıyor!"

Gizli hayırseverimiz The Guardian'dan bir gazeteci ile yaptığı tamamen gizli bir telefon görüşmesinde de şöyle bir açıklamada bulunuyor. "Dünyayı daha iyi bir hale getirmeye yardımcı olabildiğim için mutluyum. İnsanlığa karşı bir inancım var fakat daha fazla insanın birbirlerine saygı ve sevgi duyarak bir arada yaşayabilmesi lazım."

Şimdiye kadar 14 farklı kuruma 15 milyon dolardan fazla bağış yapıldığını internet sitesinde paylaşan hayırsever, bu kuruluşları seçerken uluslararası ölçekte dünyaya ve insanlığa sağladıkları faydaları göz önünde bulundurmaya çalıştığını söylese de nihai kararı verirken kendi içgüdülerine güvendiğini belirtiyor.

Son yaptığı yatırım, internet dünyasının arşivi tutan Archive.org oldu. İnternet sitelerinin ön belleğe alınmış görüntülerini saklayan Archive.org'a 1 milyon dolar yatırım yapan Pineapple Found Archive.org projesinin daha iyi çalışabilmesi için çok büyük bir destek sunmuş oldu.

İnternet sitesi aracılığıyla kurumunuza bağış talebinde de bulunabildiğiniz Pineapple Found'un ismi ise çok ilginç bir hikayeye dayanıyor. Gizli hayırseverimiz, ananası (Pineapple) çok sevdiğini belirtiyor ve çok fazla yediği zaman enzimler dolayısıyla ağzının bir bakıma uyuştuğunu belirtiyor. İşte bu uyuşukluk yerine çevresiyle paylaşırsa daha çok keyif alabileceğini düşünüyor ve bu nedenle de yaptığı işe bu ismi veriyor. Oldukça enteresan ve bir o kadar da doğru bir bakış açısı olmuş.

Erken dönem bitcoin zenginlerinden önümüzdeki aylarda daha fazla böyle haberler alabileceğimizi düşünüyorum çünkü bir "kapitalist" mentalitesinin ötesinde bir mental yapıya sahip olduklarını düşünüyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.