Siemens, blockchain tabanlı akıllı şebekeler geliştiren LO3 Energy'ye yatırım yapacak

Siemens, blockchain tabanlı akıllı şebekeler geliştiren LO3 Energy'ye yatırım yapacak

Siemens, yerel enerji ticaretinin yönetimini kolaylaştırabilmek adına blockchain tabanlı akıllı şebekelere odaklanan bir girişim olan LO3 Energy'ye yatırım yapacağını açıkladı. Yapılacak olan yatırımın miktarı veya LO3'ün değerlemesine ilişkin herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

LO3, 2016 yılında Brooklyn'de yerel akıllı şebeke kurabilmek için bir ekip geliştirmeye başladı ve o zamandan itibaren Siemens ile ilişkileri başlamıştı. LO3 sistemi, çatılarına güneş panelleri kuran mahalle sakinlerinin enerji alım-satımını sağlayabilmek için tasarlanmış bir sistem.

Bu sistemi kullanan kişiler çatılarına kurdukları bir sayaç sayesinde diledikleri saatlerde diledikleri enerji türünün alım-satımını yapabiliyor, belirli zamanlarda hangi cihazın ne kullanacağını bile belirleyebiliyorlar. Tüm bu süreçleri takip eden ve yöneten LO3 sistemi bu işlemlerden gelir elde edersen mikroişlemcileri devasa bir veritabanına sahip oluyor. LO3 aynı zamanda bu verileri de kullanmayı amaçlıyor.

LO3, blockchain teknolojisin kullanarak sistemini uçtan uça otomatikleştirmek ve gerçek zamanı bir uygulamaya dönüştürmek istiyor. Özellikle Ethereum'un merkezine aldığı akıllı sözleşmeler ile bunu başarabileceklerine değinen LO3 CEO'su Lawrence Orsini, 2000'li yıllarda Kaliforniya'da enerji piyasasının manipüle edildiğine değinerek merkezi olmayan bir teknolojinin ne kadar önemli olduğunu vurguluyor.

LO3 her ne kadar blockchain teknolojisini kullanmayı amaçlıyor olsa da bir çok diğer yeni teknoloji şirketinin yaptığı gibi bir ICO düzenlemeyi düşünmüyor ve bu sistemin kendi para birimi üzerinden yürümesinin doğru olmayacağını düşünüyor. (ICO'lar sonucu çıkan bir çok kripto para, büyük para sahipleri tarafından kolaylıkla manipüle edildiği için.)

Şirketin önündeki önemli engellerden biri olarak bireysel olarak üretilen enerjinin şebekeye dahil edilmesinin engellenmesi konusu. Türkiye'de de dahil bir çok ülkede elektrik dağıtıcıları bireysel üretimin yaygınlaşmasına karşı çıkıyor şu anda ve bunun için hükümete önemli baskılar uyguluyorlar. Amerika'da da bazı şirketler bu durumdan şikayetçi ve aynı baskıyı uyguluyorlar. Bu durum bir engel olarak LO3'ün karşısına çıkıyor olsa da elektrik üreticileri ürettikleri enerjiyi kendi aralarında satabilir ve LO3 sistemi tüketicilerin kontrolü geri almasını sağlayabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.