Apple, eski iPhone'ların neden yavaşladığını açıkladı

Apple, eski iPhone'ların neden yavaşladığını açıkladı

Yıllardır kullanıcılar eski model iPhoneların zamanla yavaşladığını fark etti. Bunun birçok platformda sürekli dile getiren kullanıcılar sonunda hakettikleri açıklamaya kavuştu. Reddit kullanıcılarının, Apple'ın düşük kapasiteli pilleri olan eski iPhone'ları yavaşlattığını fark etmesiyle başlayan bu süreç Apple'ın açıklamasıyla son buldu.

Artık iPhone kullanıcıları, zaman içinde bozulan pil kapasitesi nedeniyle Apple'ın işlemci hızını azalttığından emin.  Zaman içinde iPhone 6S ve  iPhone 7 arasındaki performans farkını ortaya çıkaran Geekbench geliştiricisi John Poole Apple'ın iOS 10.2.1 ve 11.2.0 güncellemelerinin farklı aygıtlar için işlemci azaltma işlemini başlattığını ortaya koydu. Özellikle iOS 10.2.1 güncellemesi şaşırtıcı, zira bu güncelleme özellikle iPhone 6 ve iPhone 6S için rastgele kapatma sorunlarını azaltmak üzere tasarlanmıştı. Görünen o ki, Apple telefonun rastgele kapatılmasını önlemek için CPU'yu kısıtlıyor. Üstelik Geekbench, iOS 11.2.0'ın eski pillere sahip iPhone 7 serileri için benzer azaltma yöntemleri sunduğunu da bildiriyor.

Bazı Reddit kullanıcıları ise iPhone'un pilini değiştirdikten sonra performans ve CPU'nun eski haline geldiğini belirtti. Yine de bu yönteme başvurmayan iPhone kullanıcılarının kendilerine bir üst model iPhone alması olası. Geekbench’ten John Poole da bunun farkında: "Bu düzeltme kullanıcıların 'Benim iPhone'um çok yavaşladı pilini değiştirmeliyim.' diye değil  'iPhone'umu değiştirmeliyim.'diye düşünebilir. "

Apple ise bu bulguları reddetmedi. Ancak yaptığı açıklamada şirketin niyetinin bu olmadığını ifade etti:

Amacımız genel performansı ve cihazlarının ömrünü uzatarak müşterilere en iyi deneyimi sunmaktır. Lityum iyon pillerin, soğuk şartlarda, düşük bir pil şarjına sahipken veya zaman içinde yaşlandıklarında yüksek akım taleplerini karşılama yeteneği azalır ve bu da elektronik bileşenlerinin korunması için cihazın beklenmedik şekilde kapanmasına neden olabilir

Geçen yıl,  bu koşullar altında cihazın beklenmedik bir şekilde kapanmasını önlemek ve yalnızca gerektiğinde anlık yükselişleri düzeltmek adına iPhone 6, iPhone 6 ve iPhone SE için bir özellik yayınladık. Şu anda bu özelliğin etki alanını iOS 11.2 ile iPhone 7'ye kadar genişlettik ve ileride diğer ürünler için destek eklemeyi planlıyoruz.

Kısacası Apple, kullanıcıların sadece yeni telefon almaları için iPhone'ları yavaşlattığını doğrulamıyor. Onun yerine lityum iyon pillerin, iPhone'ların kapanmasına yol açtığını belirtiyor. Yani şimdiye kadar aşırı sıcak ya da soğuk havalarda ani kapanmalar yaşayan iPhone sahipleri pillerini değiştirerek bu konuyu çözebilir. Yine de Apple bu sorunu çözmek için yeni güncellemeler yayınlamak yerine kullanıcılarını bu konuda bilgilendirebilirdi. Zira bu sorun yıllarda her türlü sosyal ağ ve teknoloji forumlarında dile getiriliyor. Tabi herhangi bir üreticinin ürününde sıkıntılar olduğunu açıklamasını beklemek oldukça ütopik.

Yine de bu sorunun farkında olan Apple, yeni ürünlerinde açılması zor bir kasa yapmak yerine, pil değişimini destekleyen bir yapı ile karşımıza çıkabilirdi. Bir kaç doküman veya kampanya ile pil değişimi hakkında kullanıcıları bilinçlendirmesi ise hiç zor değil. Böylece 12 - 24 ay arası tükenen piller nedeniyle her yıl çıkarttığı yeni modelleri satmaya çalıştığı aklımıza bile gelmezdi.

Tüm bu açıklamaların en iyi yanı ise artık iPhone'nuzdaki sorunun ne olduğunu bilebilmeniz.  Bakalım bu bilgi IHS Markit'in ön gördüğü üzere Apple'ın 2017’nin dördüncü çeyreğinde 88.8 milyon iPhone sevkiyatı yapmasını etkileyecek mi?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.