Cep telefonlarının insan sağlığına zarar verip vermediği yıllardır tartışılan bir konu. Bu konuda bilim de iyi bölünmüş durumda.
National Cancer Institute'a göre, yapılan birçok bilimsel araştırmada cep telefonunun insan sağlığına bir zararı olup olmadığı henüz ortaya çıkmış değil. Enstitü'ye göre, bir vaka kontrol çalışmasında, cep telefonu kullanımı, tümörü olan insanlar ile olmayan kişiler arasında kıyaslandı.
Kohort araştırması olarak adlandırılan başka bir çalışmada ise çalışma sırasında kanseri olmayan geniş bir insan grubu takip edildi. Bu tümörlerin cep telefonlarını kullanan ve kullanmayan kişilerdeki oranı karşılaştırıldı. Ancak bu çalışmalar, cep telefonu kullanımı ile kanser arasında bir ilişki olduğunun açık bir kanıtını gösteremedi.
Ancak diğer taraftan bir çok sağlık kuruluşu cep telefonlarının yaydığı radyasyon nedeniyle bireyleri uyarıyor. TechCrunch'ta yer alan bilgilere göre California Health Department (CDPH) geçtiğimiz günlerde cep telefonlarından çıkan radyasyonunun tehlikelerine karşı bir uyarı yayınladı. Uyarı,'Cep Telefonlarından Radyo Frekansı Enerjisine Maruz Kalma Nasıl Azaltılabilir' isimli bir kılavuz adını taşıyor. CDPH insanların cep telefonu kullanımını azaltmalarını istiyor. Hatta kişilerin bu cihazlar ile aralarında mümkün olduğunca mesafe bırakmalarını öneriyor.
CDPH'nin uyarısı, ABD'de UC Berkeley Üniversitesi'nde görev yapan profesör Joel Moskowitz'in 2009'da hazırlanan bir dokumanın yayınlanması için açtığı davayı kazanması ile gündeme geldi. Yayınlanan raporda, cep telefonlarının bazı belirli beyin kanser türlerine yol açtığı ve doğurganlığı azalttığı bilgileri yer alıyor.
Cep telefonlarının zararları olup olmadığı şimdilik hükümetlerce onaylanmış değil. Ancak CDPH, kişilerin cep telefonlarını ceplerinde tutmamalarını, uzun süre kulağınıza koymamalarını, iki bar ya da daha az varsa görüşmeleri kısa tutmayı, geceleri telefonu yanı başlarına koymamalarını öneriyor.