UBS, ethereum temelli uyum platformu hazırlıyor

UBS, ethereum temelli uyum platformu hazırlıyor

Dünyanın önemli bankaları bir araya gelerek, düzenleyicilerin sık sık değişen ve gelişen gerekliliklerini daha hızlı ve rahat bir şekilde uygulayabilmek için ethereum tabanlı bir uyum platformunu kullanmaya başlıyor.

Massive Autonomous Distributed Reconciliation (Madrec) platformu olarak tanımlanan bu yeni platform UBS liderliğinde Barclays, Credit Suisse, KBC, SIX ve Thomson Reuters'ın da desteği ile geliştiriliyor ve bankalar arasındaki dengeyi kolaylaştırmayı amaçlıyor. Firmalar böylece geniş çaplı dataları karşılaştırmak ve uyumluluğunu kontrol etmek için bu platformu kullanabilecekler.

Geleneksel olarak firmalar "legal entity identifiers" kullanarak global veritabanında müşterileri adına işlemleri yürütmek için bir kod kullanırlar ki bu kod müşterinin kendisinde bile bulunmaz. Yeni gelecek düzenlemeler ile beraber bu kodun tüm tüzel kişiliklerde bulunması yönünde değişiklik getiriyor.

Kurumlar, birbirinden bağımsız olarak bu denetimleri gerçekleştirmek yerine Microsoft Azure platformu üzerinde ethereum bazlı olarak geliştirdikleri Madrec platformunu kullanarak sektörel olarak harcanacak büyük ve gereksiz bir eforu ortadan kaldırmayı amaçlıyorlar.

UBS'nin blockchain araştırma ve geliştirme çalışmalarının başında bulunan Peter Stephens, bankaların rekabet avantajlarından ödün verilmeden Madrec platformlarını nasıl kullanabileceklerini açıkladı.

6 aylık bir zaman diliminde geliştirilen platform, Tüzel Kişilik Tanımlayıcı, Düzenleyici Gözetim Komitesi (LEI ROC) ve diğerler kurumlar tarafından onaylanmış ve tanımlayıcılara entegre olabilecek şekilde tasarlanmış bir akıllı sözleşme (smart contract) tabanlı bir ağ olarak tanımlanıyor.

Her şirket bilgileri bağımsız olarak kontrol etmek ve sonuçlarını periyodik olarak uygulamak yerine akıllı sözleşmeler sayesinde neredeyse gerçek zamanlı olarak doğruluğunu sağlayabilecek. Veriler, sağlayıcı firmada korunurken zincire eklenen veriler diğer kurumlar tarafından tanımlanabilecek ve uzlaşma sağlanabilecek.

Bu sayede her işletme aynı standartlara sahip olabileceği için bunun işlerini olumlu olarak etkileyeceğini söyleyen Stephens, kurumların farklı alanlarda daha iyi rekabet edebileceğini belirtiyor.

Peter Stephens, "Bunlar halka açık veriler, rekabet avantajı değil" diyor ve ekliyor. "Bir bakıma bu yaptığımız şey "zarar verme, dünyayı daha iyi bir yer haline getir" tadında bir şey."

Geçtiğimiz günlerde Microsoft, Fujitsu ve Bosch gibi 200'e yakın firmanın nesnelerin interneti alanında veri paylaşımı yapabileceği bir platformun kurulacağına dair bir haber paylaşmıştık. Bu platform sayesinde veri sahibi firmalar, verilerini paylaşmadan diğer firmaların kullanımına sunabilecek ve bundan para kazanabilecekti. Aynı zamanda kendi projelerinde de veri havuzundaki herhangi bir veriyi kullanabilecekti. Bankacılık odaklı olarak geliştirilen Madrec platformu da benzer bir amaca hizmet edecek gibi görünüyor.

Farklı ve yaratıcı kullanımlara oldukça güzel bir örnek olacak diyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.