Facebook hakkında yapılmış The Social Network filmini izlediyseniz bu filmde Mark Zuckerberg'in arkadaşının fikrini bir bakıma çaldığını ve onu saf dışı bıraktığını hatırlarsınız. Filmde de dava açılıyordu ve bu arkadaşı Mark'tan iyi bir para almaya hak kazanıyordu. Bu hikaye tabii ki gerçek hayattan alıntılanmıştı ve bu filmdeki karakterler günümüzün dolar milyonerlerinden Cameron Winklevoss ve onun ikiz kardeşinden başkası değil.
2014 yılında açtıkları dava sonucunda Facebook'dan 11 milyon dolar alan ikiz kardeşler bir çoğumuzun tahmin ettiğinin aksine bu parayı inşaata yatırmayıp bitcoine yatırmışlar ve o dönemde yaptıkları yatırım şu anda yaklaşık 100 katı değerinde. Net servetleri de böylece 11 milyon dolardan 1 milyar doların üzerine çıkmış durumda.
Konumuza dönecek olursak eğer, Cameron Winklevoss kripto para piyasasının henüz potansiyelinin çok altında olduğunu belirtiyor. Geçtiğimiz gün CNBC'ye verdiği demeçte "Bitcoinin özelliklerine baktığımız zaman onun altın 2.0 olduğunu her zaman farkındaydık" dedi. "Altın, sınırlı fakat net olarak miktarı bilinmeyen bir değer fakat bitcoinin net değeri biliniyor, altından daha kolay taşınabiliyor ve daha çok bölünebiliyor" şeklinde devam etti.
Winklevoss daha sonra bitcoinin piyasa değeri (O gün 300 milyar dolara yaklaşmıştı) ile altının 6 trilyon dolarlık değerini karşılatırdı ve "Eğer bitcoinin altını dağıtacağına inanırsanız o zaman kısa sürede 10-20 kat fazla bir pazar görebilirsiniz" dedi.
Winklevoss, "Uzun vadeli olarak bitcoin birkaç trilyon dolarlık bir varlıktır fakat ne kadar uzun sürede oraya yetişir bilemiyorum" diyor.
Winklevoss kardeşler sadece birer bitcoin yatırımcısı değiller ayrıca bir çok farklı araç üzerinde çalışıyorlar ve bitcoinin herkesin kullanabileceği ve resmi olarak tanıyacağı bi araç haline gelmesi yönünde de çalışmalar yapıyorlar. Örneğin Türkiye saatiyle dün geceyarısı başlayan bitcoin vadeli işlemlerinin hayata geçmesinde de önemli bir rol oynamışlar.
Cameron Winklevoss, bitcoini altınla karşılaştıran bir çok yatırımcıdan sadece biri. İlk olarak para aktarım aracı olarak doğan ve merkezi olmayan bir şekilde ödemelerin çok daha hızlı ve daha az maliyetli yapılmasını amaçlayan bitcoin şu anda giderek yavaşlayan ve artan bir maliyete sahip. Bu nedenle Cameron Winklevoss belki de bitcoinin bir para aktarım aracı yerine altının yerini alabilecek bir yatırım aracı olarak değerlendirmenin daha doğru olabileceğini savunuyor.
Peki sizce bitcoin altının yerini alabilecek bir yatırım aracı olarak mı daha doğru bir konumlandırmaya sahip olur yoksa bir ödeme aracı olarak mı?