Anı yaşamayı deneyimlemek: Pazarlamacılar ve İçerik Üreticileri için İpuçları

Anı yaşamayı deneyimlemek: Pazarlamacılar ve İçerik Üreticileri için İpuçları

Konuk yazarımız Kay Hsu, Facebook Creative Shop'ta Global Instagram Kreatif Lideri'dir.

Reklam sektörü değişiyor ve her geçen gün yeni mobil formatlar ortaya çıkıyor. Daha kısa reklamlar ve kaybolan Hikayeler gibi yeni formatlar, mobildeki yaratıcılık alanını genişletiyor.

Tabiri caizse, “yaratıcılık, kısıtlamalar dahilinde ortaya çıkıyor.” O zaman asıl soru, görüntülenmesi ortalama 1,7 saniye süren ve Instagram Hikayeler gibi sadece 24 saat yaşayan bu yeni formatları kullanarak nasıl etkili marka hikayeleri anlatabileceğimiz… Sektörde bu formatları ve kısıtlamaları denemeye çekinenler olabilir ama yaratıcı reklamcılığa daha önce görmediğimiz katkılar sağladıkları da bir gerçek. Pazarlamacıların bu kısıtlamaları, özellikle de Instagram Hikayeler’in kısa ömürlü olmasını, büyük bir fırsat olarak görmeleri gerekiyor, işte nedenleri:

Hikaye anlatımına yaklaşım biçimini değiştiriyor. Hikayeler gibi kısa ömürlü içerikler marka hikayeleri oluşturma konusundaki düşünce biçimimizi değiştiriyor. Kural olmaması ve içeriğin kısa ömürlü olması, televizyon reklamları için içerik üretmeye alışmış geleneksel düşünen yaratıcılar için zorlayıcı görünebilir, ama Hikayeler, reklamverenleri özgürleştirmek için geliştirildi. Videolar için 15 saniye, fotoğraflar için de 3 saniye olan süre kısıtlaması dışında başarıya ulaşmak için kural ya da formül yok. İçerik ciddi bir prodüksiyon sürecinden geçirilebilir veya cep telefonuyla çabucak oluşturulup saniyeler sonra milyonların izlemesi için platforma aktarılabilir.

Bir deneyim sunuyor. Hikayeler, markaların insanlar için kapsamlı bir deneyim yaratmasını sağlıyor. İleri gitme, duraklatma, geri gitme, dokunma ve kaydırma gibi etkileşimler, insanların dikkat ve odaklarının mobilde olduğu anlarda ilgisini çekmeyi sağlıyor.

Esnek ama hedef odaklı. Uygulamanın benzersiz formatı, reklamverenlerin hikayelerini genişletmelerine veya sıkıştırmalarına, hikayeye boyut eklemelerine ya da verilen mesajın kampanyalarının bir uzantısı olarak kullanmalarına olanak tanıyor. Birden fazla mesaj içeren karmaşık hikayeler, günümüz mobil kullanıcılarının dikkat sürelerine uyacak şekilde sıkıştırılabilir veya markalar hikayelerini gemişletmek için platformu kullanabilir.

Belirli ihtiyaçları olan reklamverenler, ürünlerini ya da bir marka hikayesini gün be gün vurgulamak için Hikayeler’i kullanabilir. Örneğin, bir moda markası yeni koleksiyonlarını paylaşabilir, üzerinde çalıştıkları yeni bir stili tanıtabilir veya izleyicilerini atölyeleri içinde bir gezintiye çıkarabilir. Dikkati, genelde görmezden gelinen küçük ayrıntılara çekmek izleyiciler için güçlü bir deneyimdir ve bir markanın belirli, anlamlı yönleriyle bağlantı kurmalarını sağlar.

İnsanlar zaten burada. Instagram Hikayeler’in 300 milyon aktif günlük kullanıcısı bulunuyor. 25 yaşın altındaki insanlar Instagram’da günde ortalama 32 dakikadan fazla vakit geçirirken, 25 yaş ve üstü olanlar günde 24 dakikadan fazla vakit geçiriyorlar. Platformda geçirdikleri zaman içinde ise etkileşime geçebilecekleri ilgi çekici içerikler arıyorlar. Bu, yaratıcı olmaya istekli, platformda yeni şeyler denemeye açık ve insanlara sevecekleri içerikler sunmak isteyen markalar için büyük bir fırsat.

Yaratıcılık için adeta bir alet çantası. Instagram, Hikayeler’i 2016’da ilk piyasaya sürmesinden bu yana 20’den fazla yeni özellik sundu. Hikayeler sürükleyici ve tam ekran olmanın yanı sıra, Boomerang videoları, yeni anket özelliği, yüz filtreleri ve çizim araçları gibi eğlenceli ve yaratıcı araçlar sunuyor. Bu da formatı benimsemek için daha fazla fırsat sunarken, zaten televizyon için daha uygun olacak yüksek prodüksiyonlu içerik üretme endişesini azaltıyor. Bu araçların her biri, hızlı oluşturulan içeriği geliştirerek, son derece kişisel ve markaya özgü bir hale getiriyor.

Kalıcı bir izlenim bırakıyor. İçeriğin kısa ömürlü olması, görüntü ve videoların daha ender ve daha özel olmasını sağlıyor. Bu kalıcı olmayan Hikayeler, insanların bir deneyimi kaçırma endişesinden dolayı anı yakalama hissini artırıyor; çünkü izleyiciler onların sonsuza dek orada olmayacağını biliyor. Marka içeriği bir reklam olmaktan çıkıp insanların izlemekten zevk aldıkları ilgi çekici bir hikaye haline geliyor.

Unutmayın, bir şeyin kısa ömürlü olması akılda kalmadığı anlamına gelmez.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.