2 haftada fiyatını ikiye katlayan bitcoin, tüm öngörüleri alt üst etmeye devam ediyor

2 haftada fiyatını ikiye katlayan bitcoin, tüm öngörüleri alt üst etmeye devam ediyor

Bitcoin kanatlandı, uçuyor ve kimse ne olacağına dair bir öngörüde bulunamıyor! Bitcoin an itibari ile 16 bin doların üzerinde değere sahip ve gün içerisinde 16.476 dolara kadar yükseldi. Bitcoinin kırdığı bu tarihi rekoru kırması sadece birkaç saat sürdü çünkü son 24 saat içerisinde bitcoin fiyatı 3 bin dolardan fazla yükseldi.

Şaşırtan olan bir diğer veri ise bundan sadece 2 hafta önce bitcoin 8 bin dolardan daha düşük bir fiyatta işlem görüyordu. Yani evet, 2 hafta önce bitcoine yatırım yapmış birisi hiç bir işlem yapmasa parasını ikiye katlamış olacaktı.

Bitcoinin bu yükselişinin nedeninin önümüzdeki pazartesi günü (11 Aralık 2017) Amerikan borsalarından CBOE'nin vadeli bitcoin işlemleri başlatacak olması. Sadece bu değil tabi ki, bir sonraki hafta CME Group'un da vadeli işlemlere başlayacak olması, Nasdaq borsasının 2018'in ilk çeyreğinde vadeli işlemlere başlayacağını açıklaması ve Tokyo'da bazı borsaların düzenleyicilere vadeli bitcoin işlemleri için başvurmuş olması bu yükselişi açıklayan şeyler. Fakat kimse bu kadar ciddi bir artışın olacağını öngörmüş değildi.

Bu yükselişin en makul açıklaması, yatırımcıların çok büyük yatırımlar yapmaya başlamış olması ve bunun yanında son kullanıcının da bitcoine karşı güveninin artmış olması açıklayabilir.

Borsalar hazırlıksız!

Kripto para dünyasını takip ediyorsanız eğer Türkiye'de aktif olarak hizmet veren borsaların ciddi problemleri olduğunu görebilirsiniz. İşlem yapamama, yaptığınız işlemlerin gerçekleşmesi ama saatler sonra yansıması, herhangi bir şekilde al-sat yapamama gibi bir çok farklı problemle karşılaşabiliyorsunuz Türkiye'deki aktif bitcoin borsalarında.

Maalesef bu problemler sadece Türkiye'de olmuyor. Dünyanın en büyük borsaları bile yoğun işlemler karşısında benzer problemler yaşatabiliyor. Bugün dünyanın en büyük kripto para borsalarından Coinbase'in uzun bir süre kapalı kalıp hizmet verememesi bunun en güzel örneklerinden biri.

Borsalardaki büyük farklar

Borsalardaki teknik yetersizliklerin yanında bir diğer önemli konu ise borsalar arasındaki fiyat uçurumları. Evet, serbest piyasa gereği bu farklılıkların olması normal fakat örneğin bugün Coinbase'de 19.000 dolardan yüksek işlem gören bitcoin, bir diğer büyük borsa olan Bitfinex'te 15.400 dolar civarındaydı. Çok büyük bir arbitraj fırsatı doğuyor olsa da bir çok yatırımcı için bu büyük farklılıklar yine güven problemlerine neden olabiliyor. Sanırım bunun dengelenmesinin tek yolu kullanıcıların arbitraj fırsatlarından daha sık yararlanması ve fiyatlar dengelemesi.

Amerikan borsalarında yeni hafta ile beraber işlemler başlayınca neler olacağını merakla bekliyorum. Coinmarketcap verilerine göre son 1 haftada sadece bitcoin piyasasına girmiş olan 130 milyar dolar (önümüzdeki 3 gün daha da artacaktır) nereden gelmiş, büyük yatırımcıların, kurumların parası mı yoksa bireysel yatırımcıların hayalleri mi önümüzdeki hafta görebileceğiz. Heyecanlı geçecek 3 gün bizi bekliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.