Türkiye’de nanobiyoteknoloji alanındaki ender girişimlerden biri olan Nanomik’i geçtiğimiz aylarda sizlere tanıtmıştık. Bir akademisyenin temellendirmiş olduğu girişim, BigBang girişimcilik yarışmasında kazandığı 780 bin TL finansal destekle faaliyetlerini hızlandırmaya hazırlanıyor.
Kısaca hatırlatmak gerekirse Nanomik, doktora eğitimine devam eden Buse Berber Örçen öncülüğünde kurulan bir girişim. 13 kişilik bir ekibe genişleyen girişim bakteriyoloji, mikoloji ve kimya laboratuvarlarıyla mikroorganizmalara karşı savunma ürünleri geliştiriyor. Nanomik’in geliştirdiği doğal gıda koruyucusu, özellikle ihracat durumunda ortaya çıkan büyük çaplı gıda kayıpları önlemeyi hedefliyor. Aldığımız rakamlara göre meyve, sebze ve kuruyemişlerin tüketiciye ulaşmadan önce yüzde 25’i çöpe gidiyor. Yani Nanomik’in doğal gıda koruyucusu hem ekonomik hem de çevresel bir sorunu çözmek gibi oldukça önemli bir alanda faaliyet gösteriyor.
TR Angels'dan 250 bin TL yatırım ve 530 bin TL nakit ödül
Daha önce kozmetik dikeyinde geliştirdiği koruyucu ürünü satışa sunan Nanomik, BigBang girişimcilik yarışmasında finale kalan girişimlerden biriydi ve finalde İTÜ Çekirdek’te kapalı ofis ve Innogate ödülünü kazandı. Daha da önemlisi TR Angels’tan 250 bin TL yatırım aldı ve farklı destekçilerden* 530 bin TL nakit ödül kazandı. Nanomik bu ödüllerle BigBang Startup Challenge'ın da en çok ödül kazanan 2. girişimi oldu.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteğiyle kurulan Nanomik, doğal gıda koruyucusuna odaklanmış olsa da, genel anlamda mikroorganizmalara yönelik engelleyici ürünler geliştiren bir bilimsel teknoloji girişimi. Klasik şekilde mikroorganizmaları yok etmek yerine patojeniteyi engellemek için çalışarak; bakteriyel sinyal moleküllerinin yakalanması, biyofilm oluşumunu engelleme, biyolojik mücadeleyle mikrobiyal hasarların indirgenmesi gibi farklı yaklaşımlar kullanıyor.
Büyük bir israfı engelleyebilir
Buse Berber Örçen, ilk haberimizde hiçbir teknolojinin gıdalarda küflenme probleminin önüne geçemediğini söylemiş ve bu konuda kullanılan sentetik koruyucuların doğaya ve insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini söylemişti. Her sene Türkiye’de üretilen taze meyve ve sebzenin %25’i küflenme veya ticari limitler sebebiyle israf olduğunu söyleyen Örçen, koruyucu malzeme kullanan gıda firmaların kilo başına 1 liralık (1 tonda 1000 TL) antimikrobiyal paketleme masrafıyla karşılaştığını da eklemişti.
Özetle Nanomik’in yeni yatırımının hepimizin hayatına etki edecek derecede önemli olduğunu söyleyebiliriz. FAO (Dünya Gıda ve Tarım Örgütü) tarafından verilen “Gıdayı Koru” (Save Food) ünvanını almaya hak kazanan Nanomik’in söz konusu yatırımla bilimsel çalışmalarını daha rahat ilerleyeceğine şüphe yok. Bu ilerleme sürecinin hızla sonuca ulaşmasını da merakla bekliyoruz. Konuyla özel olarak ilgileniyorsanız aşağıdaki program kaydını izlemenizi tavsiye ederim.
*İTÜ ARI Teknokent Ödülü: 100.000 TL, Enerjisa: 70.000 TL, TTGV: 150.000 TL, İstanbul Sanayi Odası: 100.000 TL, ING Bank: 60.000 TL, Hepsiburada: 50.000 TL
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap