Elmas denince akla gelen şirket De Beers, blok zinciri teknolojisine yatırım yapmaya başlıyor

Elmas denince akla gelen şirket De Beers, blok zinciri teknolojisine yatırım yapmaya başlıyor

Blockchain teknolojisine yatırım yapmaya başlayan sektörlere bir yenisi daha ekleniyor. Daha önce havacılık sektörü, bankalar, sigortacılık, akaryakıt ve akıllı telefonlardan sonra blockchain teknolojisin kullanmaya başlayan en yeni sektör elmas sektörü. Dünyanın en tanınmış elmas şirketlerinden De Beers dün yaptığı açıklamada, elmas tedarik zincirinde şeffaflığı artırabilmek için bu teknolojiyi kullanmayı planlıyor.

Bildiğiniz gibi elmas, dünyanın kara para aklamak ve silah ticaretinde oldukça yoğun kullanılan ve kabul gören bir değer. Dünyanın en büyük elmas madencilerinden olan De Beers, elmas madenciliğine olan güveni tekrar artırmak ve bu tür yasadışı durumların önüne geçebilmek için blockchain teknolojisini kullanacak. CEO Bruce Cleaver dün yayınladığı blog yazısında, girişimlerinin detaylarına değindi.

"Elmasların izleneceği bu platform blockchain teknolojisi ile desteklenecek ve bu sayede dışardan olacak herhangi bir müdahaleye karşı daha korunaklı olacak. Bu sayede elmasların yolculuk boyunca nasıl bir yol izlediği daha güvenli bir şekilde takip edilecek." diyen Cleaver, aracıların denetimlerinin gizlilik çerçevesinde yapılabileceğini, platformun potansiyel kullanıcılara daha geniş izinler verilebileceğini de ekledi.

CEO, net bir başlama tarihi olmasa da önümüzdeki aylarda sektör liderleri ile çalışmalara başlayacaklarını ve hatalardan ders alarak ilerlemeye devam edeceklerini belirtiyor.

Birleşmiş Milletler de bu teknolojiyi destekliyor ve bu sayede elmasın silah piyasasındaki rolünün azaltılması hedefleniyor. Önümüzdeki dönemde blockchain teknolojisinin daha farklı alanlarda kullanımına şahit olacağız gibi görünüyor.

Bu arada belirtelim Londra merkezli bir girişim olan Everledger, 2016 yılından beri Ethereum altyapısını kullanarak elmas dolandırıcılığı ve hırsızlığını önleyebilmek için farklı bir teknoloji geliştiriyor. Dilerseniz Everledger ile geçtiğimiz ay yaptığımız röportajı izleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.