Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro "Çare kripto para" dedi

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro

Venezuela uzun zamandır çok büyük bir ekonomik kriz yaşıyor ve bir türlü çıkış yolu bulamıyor. ABD liderliğindeki ekonomik yaptırımlara karşı bir çözüm bulunamazken ekonomik krizin etkileriyle Venezuela parası çökerken kripto paralar tersi yönde Venezuela'da da değer kazanmaya devam ediyor. Bu durumun farkına varan Devlet Başkanı Nicolas Maduro, finansal yaptırımları aşmak ve ekonomik anlamda iyileşme sağlayabilmek için ulusal kripto paralarını çıkarmaya hazırlandıklarını duyurdu.

Geçtiğimiz pazar günü bir televizyon programı düzenleyen Maduro, sistemin nasıl işleyeceğine dair çok büyük bir detay paylaşmazken "21. yüzyıl artık geldi" diyerek geleceğe dair olan ümitlerini dile getirdi. Petro adı verilmesi planlanan Venezuela kripto parasının petrol, altın, gaz ve elmas rezervleri ile destekleneceği belirtiliyor.

Nicolas Maduro, Petro'nun Venezuela'ya "parasal egemenlik konularında ilerleme, finansal işlemleri gerçekleştirme ve ekonomik yaptırımların üstesinden gelme" konularında yardımcı olacağını belirtiyor.

Muhalefet bu konuda Maduro ile alay dalga geçerek, kripto para birimlerine geçiş için kongrenin onayını alması gerektiğini belirtiyor ve kongrenin bir bölümünün kripto paranın kurtuluş yolu olup olmadığından emin olmadığını belirtti.

Muhalefetin desteğini şimdilik alamayan Maduro, ekonomik krizden en az şekilde etkilenebilmek için bitcoin madenciliği yapan bir grup vatandaşın ilgisini çekmeyi başardı fakat muhalefet "sürdürülebilir değil" demeye devam ediyor. Bunun nedeni ise eski bir otobüs şöförü olan Maduro'nun para politikalarındaki başarısızlıkları ve bunu kabullenememesi. Kriz o kadar büyük boyutlara ulaşmış durumda ki şu anda 1 aylık asgari ücret 4.30 dolara kadar gerilemiş.

Peki gerçekten kripto paralar bir umut olabilir mi? CNBC'ye verdiği bir röportajda yatırımcı James Altucher, yakın zamanda Arjantin veya Venezuela'nın ekonomisinin tamamen çökeceğini ve bu ülkelerde bitcoin fiyatının 50.000 dolara kadar çıkacağını belirtiyordu. Belki de kripto para yatırımları bu ülkeler için gerçekten çıkış kapısı olabilir.

Gerçekten merkezi olmayan bir sistem ile dünyanın her köşesinden yatırımlar çekebilir ve düzene karşı çıkabilmek için bir destek toplayabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.