Dünyanın ilk

OECD 'nin Environment at a Glance 2015 raporuna göre, Almanya yüzde 65 ile atık geri dönüşümünü sağlayan ülkeler arasında listenin başında yer alıyor. Ülkemiz ise bu sıralamada yüzde yüzde 1 ile maalesef sonuncu sırada. Kuzey Avrupa ülkelerinden Danimarka ise Almanya'nın bu başarısını elinden alabilir.

Danimarkalı firma Een til Een, dünyanın ilk "biyolojik evini" tanıttı. Tasarımcılar, tarım atıklarını (çimen, saman ve yosun gibi) çiğ inşaat malzemelerine dönüştüren bir süreç geliştirdi. Baştan sonra çevreye zarar vermeyecek şekilde tasarlanan ve inşa edilen evin çevreye etkisinin sıfır olduğu belirtiliyor.

Her aşamada çevre ile dost

Inhabitat´ta yer alan bilgilere göre, tarımsal atık malzemelerden yapılan evin her süreci Danimarka Ekolojik İnşaat Çevre Fonu tarafından destekleniyor.  Gelişmiş dijital üretim teknolojisi tarafından tasarlanan projenin öncelikle her aşamada "sürdürülebilirlik" stratejisi altında oluşturulduğu belirtiliyor.

Normal şartlarda enerji için yakılmak amaçlı kullanılan ot, saman, yosun höyükleri ev yapımının ham maddesi olarak kullanılarak geri kazanıldı. Bu sayede yakmanın çevresel etkileri de önlendi.

Mimarlar, evin inşaat sürecinde de doğanın kurallarına uymaya çalışmışlar. İnşaat sürecinde projenin etkisini azaltacan yenilikçi teknolojiler deneyen uzmanlar, evin tipik bir beton temel üzerine inşa etmek yerine, vinç kazıkları üzerine inşa edilmesini sağladılar. Bu sayede mobil bir fonksiyon kazanan ev, istenildiğinde araziye zarar vermeden kolayca çıkartılabilecek.

İskandinav tasarmıyla buluşan ev oldukça sürdülebilir, şık ve güvenli görünüyor. Siz ne dersiniz?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.