Dünya Bankası'nın eski baş ekonomisti: Bitcoin yasaklanmalı

Dünya Bankası'nın eski baş ekonomisti: Bitcoin yasaklanmalı

Dünya Bankası'nın eski baş ekonomisti ve Columbia Üniversitesi profesörü olan Joseph Stiglitz bitcoinin yaklanması gerektiğini söylüyor.

Bitcoinin rekorlar kırdığı bir haftada Bloomberg'e konuşan Joseph Stiglitz "bitcoinin şu anda başarılı çünkü potansiyel olarak aldatma (hukuksal boşluklardan yararlanma) fırsatı sunuyor ve gözetim eksikliği var" diyor ve ekliyor. "Bence yasadışı olması gerekiyor çünkü sosyal açıdan faydalı bir işlevi bulunmuyor."

Clinton Yönetimi sırasında ABD Başkanı'nın Ekonomik Danışma Konseyi başkanlığını yürüten Stiglitz, ödeme konusunda teknolojileri ve yenilikleri desteklediğini ve fakat dijital paraların hükümet tarafından oluşturulup yönetilmesi gerektiğini düşünüyor. "Kağıt paralardan dijital ekonomiye geçelim artık!"

2001'de Ekonomik Bilimler alanında Nobel Anma Ödülünü kazanan Stiglitz, bitcoinin fiyatının adil bir şekilde değişmediğini ve aynı zamanda sürdürülemez olduğunu savunuyor.

"Birçok insan çok heyecanlı zamanlar yaşatacak bir balon" diyerek bitcoini tanımlayan Stiglitz, "bitcoinin bugünkü fiyatı, aslında yarın ne olacağının bir beklentisi" diyor. Bununla beraber, her ne kadar merkezi bir sistemle yönetilmiyor olsa da Stiglitz bitcoinin Washington tarafından daha büyük seviyelere gelmeden engellenebileceğini düşünüyor.

"Hükümet bitcoinin bir aldatmaca olduğunu öne sürer ve borsaları hemen kapatır. Böylece çöküş başlar" diyen Stiglitz, sisemi nasıl kapatabileceklerine dair hükümete bir yöntem de sunuyor.

Röportajın tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=fy16eIEux7U

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.