Netaş'ın 50. yıl etkinliğinde konuşan Binali Yıldırım: "Birinci önceliğimiz, yerli teknolojiye sahip katma değeri yüksek ürünler geliştirmek."

Netaş'ın 50. yıl etkinliğinde konuşan Binali Yıldırım:

Bugün sizlere Canlı Yayın ile aktardığımız Netaş 50. yıl etkinliği Başbakanımız Binali Yıldırım’ın da katılımıyla gerçekleşti. Etkinlikte yaptığı konuşmasıyla Netaş ve yeni ortağı ZTE 'ye destek vereceklerini söyleyen Başbakan Binali Yıldırım: “Türk mühendisinin akıl teriyle, Türk işçisinin alın teriyle yerli içeriği daha fazla ürünler yapma konusunda NETAŞ ve ZTE’ye inanıyoruz.” dedi.

Küresel anlamda yaşanan teknoloji dönüşümü 3 aşamada ele alınabileceğini söyleyen Başbakan bu aşamaların ilkinin bilişim teknolojilerinin günlük hayatımızdaki işleri hızlandırması olduğunu ifade etti. İkinci aşamada ise kullandığımız yazılım ve sistemlerde verilerin depolanması ve verilerin analizi olduğunu söyleyerek, bu analizler ışığında teknolojinin karar mekanizmalarında yer aldığını ifade etti. Başbakan Yıldırım, "Üçüncü aşama ise bize yeni bir dönemi müjdeliyor." diyerek yeni nesil sanayi devrimi ve endüstri 4.0 kavramlarından bahsetti. "Devir artık, nesnelerin internet devri." diyerek teknolojinin bu noktaya gelmesinde katkısı olan kuantum bilgisayarlar, mikroçip teknolojisindeki gelişmeler ve iletişim teknolojisindeki ilerlemeler gibi süreçlere de değindi.

Yapay zeka teknolojilerinin de geleceğimizi şekillendireceğini ifade eden Başbakan Yıldırım, " Gelecekte vücudumuza yerleştirilmiş sensörler olacak. Bu sensörler sağlık durumumuzla ilgili sürekli bilgi toplayacak. Aracımızın içinde bir sağlık merkezine bağlanıp doktorla yüz yüze gelmeden her türlü bilgiyi alabileceğiz." dedi. Somut örneklendirmelerle teknolojinin hayatımızda nasıl yer alacağından bahseden Başbakan Yıldırım, konuşmasında elektrikli araçlara, sürücüsüz araçlara ve akıllı yollara da yer verdi.

2023 hedefine ulaşmak için ekonomik kalkınma hamlesi yapmaları gerektiğini ifade eden Binali Yıldırım,“ Bilgi tabanlı bir kalkınma modeli izlemek mecburiyetindeyiz.” dedi. İletişim ve teknoloji alanına daha çok yatırım yapmaları gerektiğini ifade eden Başbakan Yıldırım, "Büyüme hamlemizi daha çok akıl teriyle gerçekleştirebiliriz." 15 yılda teknoloji alanına yaptıkları gelişmeleri de aktaran Başbakan Yıldırım: " 64 teknopark, 40 bin ar-ge personelinden oluşan dev bir teknoloji ekibi kurduk."dedi.

İnternet bant genişliği ve mobil internetten de söz eden Başbakan Yıldırım "Bu alandaki 21 milyarlık ciromuz 100 milyarı aşmış durumda." dedi. 77 milyon mobil, 11 milyon da sabit abonenin bulunduğunu söyleyen Binali Yıldırım, "5G teknolojilerine doğru adım adım ilerliyoruz." dedi.

Netaş’ın 50. kuruluş yıldönümü etkinliğinde konuşma yapan Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım şöyle konuştu:

Birinci önceliğimiz, yerli teknolojiye sahip katma değeri yüksek ürünler geliştirmek, işte Netaş ve ZTE birlikteliğinin de önemi burada ortaya çıkıyor. Çin’in önemli bilgi iletişim firması son 10 yıldır Türkiye’ye geldi, Türklerle tanıştı ve bu aşamada da Türkiye’nin bilgi iletişim, ArGe konusunda en önemli firmalarından biri olan Netaş’la bir birlikteliğe gittiniz, gücünüze güç kattınız.

Bundan sonra yapacağınız iş, burada Türk mühendisinin akıl teriyle, Türk işçisinin alın teriyle yerli içeriği daha fazla ürünler yapmak ve bu ürünleri Türkiye’nin dahil olduğu ve 4 saat uçuşla 56 ülkeye, 1,5 milyar nufüsa ulaşacak, yıllık 31 trilyon dolar bir varlığın, gelirin, gayrisafi hasılanın olduğu bu alanda en güzel şekilde değerlendireceksiniz. Yeni Türkiye sadece iç pazarla ekmek yediğiniz bir yer değil, bütün küresel pazara, bölgesel pazara da açılacağınız önemli bir merkez olacaktır.

Bundan sonraki hedef bu olmalıdır. Bu konuda da gereken her türlü çalışmanın yapılacağından zerre kadar şüphem yoktur. Biz bu konuda hükümet olarak bugüne kadar Netaş’a ne destek verdiysek, bugün ZTE-Netaş birlikteliğine de aynı desteği vermeye devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.