Netaş 50. yıl etkinliğinden notlar

Bugün sizlere Canlı Yayın ile aktardığımız ve Başbakanımız Binali Yıldırım’ın da katılımıyla gerçekleşen Netaş 50. yıl etkinliğinden satır başlarını sizlerle paylaşıyoruz. Etkinlikte Netaşyeni ortağı ZTE ile Türkiye bilişim sektörüne yapacağı yatırımları aktarırken, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang Çin Hükümeti'nin, Çin'de yer alan şirketlerin Türkiye'ye yatırım yapmasını destekleyeceğini ifade etti.

Etkinlikte sahneye ilk olarak açılış konuşmasını yapmak üzere Netaş CEO'su Müjdat Altay davet edildi. Açılış konuşmasına başlarken özellikle Başbakan’ın ve Devletin desteği için teşekkür eden Altay, son 10 yılda 10 kat büyüdüklerini belirtti. Çok büyük bilişim projelerine imza attıklarını ifade eden Altay, “Kazandığımız sayısız ödülle de gurulandık.” dedi.

Türkiye'nin dijital dönüşümü için telekom, finans, sağlık, enerji, spor, eğitim, kamu ve savunma dikeylerinde çalıştıklarını belirten Altay, ülkeye 3 milyar doların üzerinde döviz kazandırdıklarını da ifade etti. Netaş’ın 50. Yılına ZTE firmasıyla birlikte girdiğini söyleyen Altay, ZTE’nin bu yatırımının gelişme amaçlı olarak Türkiye’ye yapılan en büyük yatırımlardan biri olduğunu da vurguladı.

Netaş’ta kurulacak 3 yeni merkezin mutabakatını Başbakan ve Bakan’ın huzurunda imzalayacaklarını söyleyen Altay, bunlardan ilkinin GSMR alanında olduğunu söyledi. İkinci merkezin EMEA bakım onarım ve servis tedariki merkezi olacağını söyleyen Altay, Netaş’ın ZTE ürünlerinin, EMEA bölgesi bakım ve onarımını üstleneceğini ifade etti. Bu yapının ülkenin hizmet ihracatına katkıda bulunacağını vurgulayan Altay, Netaş Tekno Akademi’nin de üçüncü merkezi oluşturacağını ifade etti. ZTE’nin EMEA bölgesindeki tüm eğitim ve bilgilendirme süreçleri de Netaş Tekno Akademi üzerinden ilerleyecek. 4.5 G ve 5 G bant genişlikleri üzerinde de ZTE ile ar-ge işbirlikleri yapacaklarını söyleyen Altay, telekom, akıllı stadyumlar, akıllı binalar ve demir yolu teknolojileri gibi birbirinden farklı bir çok alanda çalışmaya devam edeceklerini de ifade etti.

Başbakana verdiği destekler için teşekkür eden Altay, Başbakan Binali Yıldırım sayesinde ulaşılan kilometre taşlarını da paylaştı. Voice Over IP Mükemmeliyet Merkezi açılışında bulunan Başkabakan Yıldırım’ın merkezdeki araştırmacı sayısının 200’den 1000’e çıkmasına katkıda bulunduğunu söyledi. Başbakan’a ayrıca 40.yıl ve 45. Yıl kutlamalarında da kendilerini yalnız bırakmayıp yüreklendirdiği için teşekkür etti. Başbakan’ın 4.5 G lisansları ve Ulak projesinde de katkılarının bulunduğunu da sözlerine ekleyen Altay, 65. Hükümette; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile olan çalışmaları Başbakan’ın önderliğinde yürüdüklerini de açıkladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a da katkıları için teşekkür eden Aktay, “ülkemize katkı sağlamak için canla başla çalışıyoruz.” dedi. ZTE ile yapılacak olan işbirliğinin Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasını sağlayacağını söyleyen Altay, “Netaş bilişim sektöründe Türkiye’nin, yerliliğin öncü firması olmaya devam edecek.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Netaş CEO'su Müjdat Altay'ın ardından dünyanın patent lideri unvanına sahip ZTE firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Yin Yimin sahneye davet edildi. Yimin konuşmasına başlarken Netaş’ın Türkiye’de telekominikasyon ve ar-ge gibi alanlarda bir çok ilke imza attığını belirterek “Netaş Türkiye’nin ilk yazılım ihracatçısı oldu.” dedi. Ardından“Ben ZTE adına uzun süredir Netaş’ın gelişmesine ilgi gösteren, destek veren devletteki üst düzey yöneticilere, dostlarımıza, şirketteki tüm çalışanlara içtenlikle teşekkür eder, saygılarımı sunarım” dedi. Konuşmasında ZTE'nin vizyonunu da ele alan Yimin, “Son iki yıldır ZTE inovasyon çalışmalarında 5G’ye odaklandık.” dedi.

2018’in sonuna kada 5G ticari kullanım konumlandırması yapacaklarını ifade eden Yimin, ZTE’nin 2017’nin Temmuz ayı sonunda Netaş hisselerinin satın almasını tamamlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Netaş’a yapılan yatırımın ZTE’nin tek seferde yurtdışında yaptığı en büyük yatırım olduğunu da belirtti. Netaş'ın geçtiğimiz 10 yıl içinde gelirini TL bazında 9 kat arttırdığını ifade eden Yin Yimin, ZTE ve Netaş’ın birbirini tamalayacağını da belirtti. Türkiye’nin dünyanın en büyük 16. Ekonomisi olduğunu vurgulayan Yimin, ekonomideki artışın toplumdaki dinamizmle sağlanacağının da altını çizdi. Yimin sözlerini Netaş’ın ar-ge yapısının ZTE’ye küresel anlamda katkı sağlayacağını söyleyerek tamamladı.

Yin Yimin'in ardından sahneye davet edilen Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, "ZTE ve Netaş işbirliğinden iki tarafında ortak kazanç elde edeceğine inanıyorum." dedi. “ Türkiye ve Çin devletleri arasındaki ilişkinin tarihindeki en parlak dönemi yaşadığını söyleyen Hongyang, Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başbakanı’nın, Çin devlet adamlarıyla yaptığı görüşmelerin devletler arası ikili stratejileri geliştirdiğini söyleyen Hongyang, “İkili ekonomik ve ticari işbirliği günden güne gelişmektedir.” dedi.

Çin’in, Türkiye’nin en büyük ikinci ticari ortağı olduğunu söyleyen Hongyang, “Çin’in yaptığı toplam yatırım 2 milyar doları aşmıştır.” dedi. İmalat, tarım, finans ulaşım, enerji, bilişim ve e-ticaret gibi alanlarda yatırım yaptıklarını söyleyen Hongyang, Çin Hükümeti'nin Çin'de yer alan şirketlerin Türkiye'ye yatırım yapmasını destekleyeceğinin de altını çizdi. Aynı şekilde Türk firmalarının da Çin'e yatırım yapmasını arzu ettiklerini belirten Hongyang, Çin'in yapılan iş birlikeriyle birlikte iki ülke halkına da refah getirmeyi amaçladığını söyleyerek sözlerini noktaladı.

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang'ın ardından sahneye davet edilen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan: “Milli ve yerli 5G konusunda Netaş ve ZTE’den çok şey bekliyoruz.” dedi.

Bakan Ahmet Arslan, teknoloji üreten toplum hayalinde önemli görevler üstlenen, bilgi ve telekomünikasyon sektörüne yön veren Netaş'ın bu yolda yarım asrı geride bırakmasının gururunu yaşadıklarını belirtti.Arslan konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye'nin bilişim dünyasında yerini alması, hatta öncü ülkeler liginde yer alması için 15 yıldır önemli yatırımlar yapıldı. Adeta bilişim ve haberleşme dünyasının üzerine titrendi. Bu noktada milli ve yerli 5G konusunda ZTE'den çok şey bekliyoruz.”

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.