Microsoft, IOTA ve Fujitsu'nun da aralarında bulunduğu şirketlerden nesnelerin interneti için kripto para odaklı pazaryeri

Microsoft, IOTA ve Fujitsu'nun da aralarında bulunduğu şirketlerden nesnelerin interneti için kripto para odaklı pazaryeri

4 milyar dolara yaklaşan piyasa değeri ile en büyük 8. kripto para konumunda bulunan IOTA, geleceği için oldukça önemli bir işbirliğine imza attı. IOTA, Microsoft, Fujitsu ve 20 farklı şirketin daha dahil olduğu bu anlaşma ile nesnelerin interneti alanında ilk defa herkese açık, erişilebilir bir veri pazarı kurulacak.

IOTA'nın dağınık defter teknolojisi sayesinde veri sağlayıcıları hem veri güvenliği konusunda endişelenmek zorunda kalmayacak hem de bundan para kazanabilecekler.

Bu haberin yayılması ile beraber yaklaşık yüzde 35 değer kazanan IOTA'nın bu projede kullanılıyor olmasının ana nedeni, diğer kripto paraların kullandığı standart blockchain teknolojisinden farklı olarak Tangle (karıştırma) adını verdiği bir yöntem kullanıyor olması.

IOTA kurucuları Dominik Schiener ve David Sønstebø, Tangle sayesinde geleneksel blockchain teknolojisinden, ücretsiz olması ve ölçeklendirme probleminin olmaması (çünkü temel olarak her işlem yapan aynı zamanda madenci oluyor) yönleriyle farklılaştıklarını belirtiyor. Bu da onları ayrıcalıklı kılıyor. Tangle sisteminin nasıl çalıştığını anlamak için bu siteyi inceleyebilirsiniz.

David Sønstebø, oldukça heyecanlı olduklarını ve bu projenin bir katalizör görevi görerek yapay zeka araştırmalarına farklı bir yaklaşım getireceğini ve veriyi demokratikleştireceğini belirtiyor.

Microsoft'un blockchain uzmanı Omkar Naik, "bu yeni nesil teknoloji sayesinde daha akıllı ve bağlı bir dünya olma yolunda çok daha hızlı yol alabileceğiz. Blockchain teknolojisinin ötesine geçerek gerçek dünyadaki problemler için çözümler üretebilecek, uygulamalar geliştirecek ve müşterilerimiz için pilot çalışmalar yapabileceğiz" diyor.

Pazaryerinin demosu 2018 yılının Ocak ayına kadar hazır olması planlanıyor. Bu sırada IOTA ekibi, şirketlerin ve bireylerin bu pazardan nasıl faydalanabileceklerini anlatacakları bir dizi blog yazısı yayınlama sözü verdi.

Bu projenin sadece şirketler bazında önemli olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü IoT cihazı olan her bir internet kullanıcısı (evet siz) IOTA pazar ile cihazlarını bağlayarak verilerini koruma altına alarak diğer paydaşlarla paylaşabilecek ve bundan gelir elde edebilecek. İlk aşamada her verinin eşit olarak ücretlendirileceği belirtilse de ilerleyen dönemlerde bir teklif modelinin getirilebileceği belirtiliyor.

Evet, kripto paralar, arkalarındaki teknolojiler sayesinde dünyayı değiştirme yolunda önemli adımlar atmaya devam ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.