Teknolojinin hızla ilerlediğini sıkça telaffuz ederiz ancak bu güçlü etkinin her alana nüfuz ettiğini söylemek zor. Özellikle perakende ticaret halen onlarca yıl önceki yöntemlerle ilerliyor. Geliştirdiği Taglette ise bu durumu kendi geliştirdiği RFID çiplerle baştan sona değiştirmek istiyor.
Taglette’nin temelleri Mehmet İmrak’ın 2011 yılında Avusturya'da kurduğu AR-GE odaklı mikroelektronik ve mekatronik laboratuvarına uzanıyor. Söz konusu laboratuvarda mikroelektronik ve mekatronik üzerine uzmanlaşmış akademisyenlerle çalışan Mehmet İmrak, Avusturya Teknoloji Fonları’ndan aldığı 2 milyon Euro hibe desteğiyle çalışmalarını sonuçlandırmayı başarmış. Yoluna Türkiye’de devam etme kararı aldıktan sonra da tüm bilgi birikimini kullanarak Taglette adlı teknoloji şirketini hayata geçirmiş.
Yenilikçi RFID teknolojisi
Taglette’nin temel amacı, şirket tarafından geliştirile mikroçipleri ürünlere yerleştirmek. Örneğin Taglette tarafından geliştirilen ve ürününüze özel olarak tam uyum sağlayacak şekilde hazırlanan etiketler, barkodlara bağımlı kalmadan ürün kontrolü ve takibi yapabilmeyi sağlıyor. Ürünleri delip geçen, iğneli, büyük boyutlu, ağır güvenlik etiketlerinin aksine, Taglette etiketleri ürüne direkt dikilebiliyor, görünmeyen bir yerine yapıştırılabiliyor veya ürün etiketine direkt olarak işlenebiliyor.
RFID standartlarında çalışan Taglette etiketleri, 10 metreye kadar sinyal verebiliyor ve diğer RFID etiketlerinin aksine, Tagootavan antenleri sayesinde sürekli olarak takip edilebiliyor. Böylece mağaza içerisinde tam ürün kontrolü mümkün oluyor.
Elektrik Yüksek Mühendisi Mehmet İmrak, istenildiği taktirde Taglette etiketlerine Tagink Görünmez Elektronik Mürekkep uygulaması da yapılabileceğini söylüyor. Bu da müşterilerin ürün bilgilerine kendi cep telefonlarını kullanarak ulaşabilmesi, kendilerine özel promosyonları görüntülemesi ve ürün gerçekliğini kontrol edebilmesi anlamına geliyor. Bu etiketler dokunmatik ekranlı akıllı cihazlar tarafından okunabiliyor ve müşteriler tek dokunuşla etkileşime geçebiliyor.
Taglette’nin geliştirdiği Tagon teknolojisiyse stok takibini kolaylaştırıyor. Kasalarda ürünlerin barkodlarını tek tek okutmak yerine, Tagon masa antenleri, barkod okuyuculara gerek kalmaksızın bütün satış yapılacak ürünleri bir defada hatasız şekilde okuyup satış uygulamasına yönlendirebiliyor. Tagon ile okutularak satışı yapılan ürünler, bulut tabanlı Contag yönetim sistemindeki stoktan anında düşüyor ve güvenlik alarmı satılan ürünler için kapatılıyor. Kasa personeli ise sadece ödeme almakla ilgileniyor.
Keiretsu'dan yatırım aldı
Geçtiğimiz Temmuz ayında Keiretsu Forum’dan 400 bin dolar (1,4 milyon TL) yatırım alan girişimin satın alma veya uzun dönem kiralama modelleriyle gelir elde ediyor. Wired Retail 2017 etkinliğinde geliştirdiği teknolojilerini tanıtan Taglette, Hugo Boss'un IDC CIO 2017'de 'Best Enablement Project of the Year' ödülünü kazanmasına da vesile olmuş.
8 milyondan fazla envanter Taglette ile takip ediliyor
Şu anda 11 kişilik bir ekiple yoluna devam eden Taglette’nin geliştirdiği RFID teknolojisi şu anda Hugo Boss ve HRD Antwerp gibi iki önemli marka tarafından kullanılıyor. 3000’den fazla kişi tarafından kullanılan ve 8 milyondan fazla envanteri anlık olarak takip eden Taglette, geliştirmiş olduğu RFID teknolojisini hazır giyim mağaza zincirlerinde yaygınlaştırmayı hedefliyor. Öncelikle Fransa ve İtalya pazarlarında büyümek isteyen girişim mobil cüzdan ve banka entegrasyonuyla kasasız ödeme imkanını her platformda mümkün kılmayı amaçlıyor.
Dünyanın en küçük RFID mikroçipini geliştirdiğini iddia eden Taglettte, şu anda mağazalar tarafından ihtiyaç duyulan stok yönetimi, hırsızlık önleme, sadakat sistemi, hızlı kasa, mobil ödeme, personel yönetimi ve analitik veri ihtiyaçlarını tek bir platformda karşılamayı teklif ediyor. Eğer böyle bir teknolojinin işinize yarayacağını düşünüyorsanız hemen taglette.com’u ziyaret ederek detaylı bilgi alabilirsiniz. Dilerseniz Taglette’nin Seyrantepe’deki ofisinde yer alan ‘Experience Centre’ alanında söz konusu RFID teknolojisini bizzat deneyimleyebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap