Pokemon GO, trafik kazalarında ve ölümlerinde artışa neden oldu

Pokemon GO, trafik kazalarında ve ölümlerinde artışa neden oldu

Artırılmış gerçeklik (AR) uygulamalarının en başarılı örneklerinden olan ve dünya genelinde büyük ses getiren Pokemon GO oyununun trafik kazalarına, yaralanmalara ve hatta ölümlere yol açmış olabileceğini biliyor muydunuz? Aslına bakarsanız Pokemon GO'nun ilk çıktığı dönemlerde bir çok doğrudan ve dolaylı nedenle yaralananlar ve hatta ölenler olmuştu. Bir de izinsiz geren 2 oyuncu ev sahibi tarafından silahla vurulanlar, karşıdan karşıya geçerken kaza sonucu hayatını kaybedenler, uçurumdan düşenler bunların sadece bazıları.

Pokemon GO her ne kadar eski popülerliğini korumuyor olsa da Purdue Üniversitesi'ndeki iki araştırmacı, yaptıkları bir araştırma sonucunda Pokemon GO'nun aslında tahmin edilenden çok daha fazla zarara neden olduğunu iddia ediyor. Purdue profesörleri Mara Faccio ve John J. McConnell'in online olarak yayınladıkları araştırma, Indiana'nın Tippecanoe ilçesinde yaklaşık 12.000 kaza raporunun incelenmesi sonucunda ortaya çıkmış.

Araştırmada, Pokemon GO'nun yayınlanma tarihi olan 6 Temmuz 2016'dan önce ve sonra aynı bölgede meydana gelen kazalar incelenmiş ve kazan yapılan noktaların nereler olduğu oyun bazında incelenmiş. Oyun içerisinde çok önemli olan Pokestop'ların ortalama 100 m çevresinde, diğer noktalarlar karşılaştırıldığı zaman yaklaşık olarak yüzde 26.5 oranında daha fazla kaza meydana geldiği ortaya çıkmış. Tüm bu karşılaştırmalar sonucunda ise Pokemon GO'nun yayınlandıktan sonra 148 gün içerisinde yaklaşık olarak 134 ekstra kazaya, 500.000 dolarlık ek maddi zarara, 31 ek yaralanmaya ve ek 2 ölüme neden olduğu sonucuna varılmış.

Elde edilen verilerden yola çıkılarak ise çok daha büyük bir tabloya bakmamızı sağlayan araştırmacıların yorumlarına göre 145 bin ek trafik kazası ve yaklaşık 250 kişinin ölümünden Pokemon GO oyunu sorumlu.

Oyunun popülerliğini yitirmeden önce bu sorun geliştirici firma Niantic'in de dikkatini çekmişti ve ilk olarak hızlı bir şekilde hareket eden oyunculara "Çok hızlı gidiyorsunuz! Pokemon Go, sürüş sırasında oynamamalı" uyarısı göstermeye başladı. Bu oyuncular oyuna devam etmek için kendilerinin "yolcu" olduğunu belirtmesi gerekiyordu. Bunun da yeterli olmadığını gören Niantic bir süre sonra çok hızlı gidenlerin oyunu oynamasını engellemeye başladı.

Niantic'in yeni oyunu Harry Potter'ın da benzer nitelikte bir oyun olacağını düşünecek olursak hem geliştirici şirketin hem de oyuncuların çok daha fazla dikkatli olması gerektiğini söyleyebiliriz. Her yeni teknolojide olduğu gibi bu teknolojide de bazı yıkımlar meydana gelecek ve bunu en aza indirgemek, bilinçli kullanıcı olmaktan geçiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.