eDavetiye: Türkiye'nin davetiye ihtiyacını internetten karşılamak istiyor

eDavetiye: Türkiye'nin davetiye ihtiyacını internetten karşılamak istiyor

E-ticarete adım atan girişimcilerin çok çeşitli başlangıç hikayeleri var. Edavetiye.com.tr de bunlardan biri ve bir reklam ajansının e-ticarete uzanan hikayesini taşıyor.

2012 yılında bir reklam ajansı kuran Cihan Benli ve Metehan Gül, 2013’te e-ticarete adım atma kararı vererek eDavetiye.com.tr’yi açmış. Hazır bir e-ticaret altyapısı kullanan ve verdiği baskı alanında özelleşmek isteyen iki ortak, şu anda kendi bünyesindeki dijital baskı ve ofset grubuyla hizmet veriyor. E-ticaretteki dördüncü yılında 3500 davetiye modelinin sunuyor. Video ve QR kod desteğiyle de bu davetiyeleri zenginleştiriyor.

"Türkiye'de her yıl 1,2 milyon kişi davetiyeye ihtiyaç duyuyor"

Kurucu ortaklardan Cihan Benli, Türkiye’de her yıl 660 bin kişinin evlendiğini ve nişan, sünnet, kına gibi törenlerle davetiye ihtiyacı olan kişi sayısının en az 1,2 milyon olduğunu söylüyor. Benli Türkiye’de pazarın büyüklüğüne vurgu yapıyor ama bir yandan da yurtdışı pazarında satış yapmaya başladıklarını ekliyor. “Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden müthiş bir talep var ama en büyük engel kargo fiyatları. Ortalama bir kişi 300 adet davetiye alıyor bunu Avrupa bölgesine kargo ücreti 350-400 TL civarında oluyor.” diyor ve yine de hizmet vermeye devam ettiklerini ifade ediyor. Hatta orta vadede Türkiye’de olduğu kadar Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde de etkin olmak istediklerini paylaşıyor.

QR kodlu davetiye

Edavetiye’nin farklı bir yönüyse rakipleriyle iş birliği yapması. Cihan Benli, “Rakiplerimizle karşılıklı ürün alışverişi yapıyoruz. Türkiye'deki online davetiye pazarını rakiplerimiz ile ortak çalışarak kaliteli hale getirmeye gayret ediyoruz.” diyor. Yurtiçi yurtdışı pazarları yakından takip ettiklerini ve davetiye işinde bölgesel/kültürel değerlerin öne çıktığı ifade ediyor.

Sadece davetiye dikeyine odaklanan Edavetiye’nin fiziksel pazarda güçlü bir işi dijital tarafa çekmeye çalıştığını söyleyebiliriz. Türkiye’de e-ticaretin perakende içindeki payını yükselten de sanırım bu gibi dikey girişimler olacak. Zira dikey e-ticaret girişimlerinde özelleşmek suretiyle daha sağlıklı bir rekabet ortamı kurmak mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.