Peter Thiel, desteklediği aşı araştırmasında 15 milyonun dolarını kaybedebilir

Peter Thiel, desteklediği aşı araştırmasında 15 milyonun dolarını kaybedebilir

PayPal'ın kurucularından ve Facebook'un erken dönem yatırımcılarından tanıdığımız Peter Thiel, desteklediği bir araştırma nedeni ile gündemde. Desteklediği Southern Illinois University School of Medicine (SIU) tarafından yürütülen herpes aşısı araştırmasında, etik olmayan davranışlar gösterildiği iddiası ile Thiel'in 15 milyon dolarlık fonu heba olabilir.

Üniversite personeli Willham Halford tarafından yürütülen klinik araştırma, Karayipler'deki St. Kitts ve Nevis isimli iki küçük ülkede başlamıştı. Rational Vaccines isimli şirket çatısı altında yürütülen klinik araştırmaların Kurumsal İnceleme Kurulu'nun (IRB) onayı ve gözetiminin yapılması da dahil olmak üzere insan denemeleri için federal yönetmelikleri ve standart güvenlik protokollerini es geçtiği iddia ediliyor.

Uzmanlar ise, onaylanmamış araştırmayı açıkça "etik dışı" olarak nitelendiriyor. Konunun araştırmacıları ise yayınlanan haberleri reddediyor. Ancak  St Kitts hükümeti konuya yönelik bir soruşturma başlattı bile.

Daha öncesinde, bir SIU sözcüsü, Halford'un Rational Vaccines ile bağımsız bir araştırmacı olarak hareket etmesi nedeniyle, SIU'nun bu konuda İnsan Araştırmaları Koruma Ofisi'nin düzenlemelerine uyması gerekmediğini iddia etmişti. Böylece, SIU'nun uygun güvenlik protokollerini sağlamak için herhangi bir yasal sorumluluğu bulunmadığı ve federal finansmanını riske atmadığı belirtiliyor.

Thiel ve SIU yapılan yorumlara henüz yanıt vermiş değil. Ancak St. Kitts ve Nevis kıyıdan çok uzakta, off-shore şirketlerin kurulması ile dikkat çeken iki ada. Yapım aşamasında olan Rational Vaccines'in web sitesinde de herhangi bir adres, telefon ya da vergi numarası bulunmuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.