Webrazzi Developer 2017 konferansında "Yazılım trendleri ve ihtiyaçlar" panelinde konuşmacılar arasında yer alan SoftTech'ten Atınç Akçayöz, ininal'dan Barış Alayoğlu ve VNGRS'tan Deniz Oktar, yazılım dünyası ile ilgili önemli açıklamalar yaptılar.
İş Bankası'nın teknoloji şirketi olan olarak karşımıza çıkan SoftTech'tin İş Bankası'nın tüm yazılımlarını gerçekleştirdiğini belirten Akçayöz, finans sektörü başta olmak üzere sağlık ve lojistik alanlarında da mobil odaklı çözümler sunduklarını belirtti. SoftTech'in girişimcilik projesi olan SoftTech GARAGE ile kurumsal bir yapıda girişim ruhunu yaşatmayı hedeflediklerini belirten Akçayöz, SoftTech GARAGE ile geliştirilen ürünlerin bitme noktasında olduğunu da dile getirdi.
Yapay zeka ve mobil teknolojiler üzerine yoğunlaştıklarının altını çizen Atınç Akçayöz, API'larını tüm dünyanın kullanıma sunmayı amaçladıklarını da ekledi. Özellikle bankacılık sektörüne katkı vermek isteyen herkesi SoftTech GARAGE'a beklediklerini belirten Akçayöz, özellikle iOS developer'lara ihtiyaç duyduklarını da ekledi.
Para transferi özelliği yolda
ininal geçtiğimiz dönemlerde kullanıma sunduğu API'ın sunduğu özelliklerden bahseden Barış Alayoğlu, finans ve bankacılık sektörlerinin açık kaynaklı teknolojiler olmaması nedeniyle 2 yıl öncesine kadar API'ların erişime oldukça kısıtlı olduklarının da altını çizdi.
ininal'ın benzer API'ları ilk günden bu yana kullandıklarını da belirten Alayoğlu, vizyonlarının bu erişime kapalı dünyayı tüm geliştiricilerin kullanımına açmak olduğunu da ekledi. API'larının sanal kart yaratmak veya tahsilat yapmak için kullanılabileceğini de belirten Alayoğlu, bugüne kadar 1,500'ü aşkın geliştiricinin API'larını kullandığını da açıkladı. Yurt dışından pek çok geliştirici tarafından da kullanılan ininal API'ına yakın zamanda para transferi özelliğinin ekleneceğini de ekleyelim.
Girişimden servis şirketine
Panelde VNGRS'ın hikayesinde bahseden Deniz Oktar, Türk geliştiricilerin yurt dışındaki geliştiricilerden pek de farkı olmadığını belirtti. İlk etapta ABD'den yatırım aldıklarını fakat sonrasında Türkiye'ye döndüklerini belirten Oktar, süreç içinde bir girişimden servis şirketine dönüştüklerini ekledi.
Uzun zamandır ABD'deki şirketlere hizmet veren geçtiğimiz dönemlerde ise Türkiye ve Dubai'de hizmet vermeye başlayan VNGRS'ın ülkemizde çalıştığı firmalar arasında puhutv de yer alıyor. Video çözümlerinin çalışma alanları olmamasına rağmen iyi bir mühendislik çalışması sayesinde başarılı olduklarını dile getiren Oktar, 50 kişilik bir ekibe sahip olduklarını da belirtti. Ülkemizde yeteri kadar geliştirici olmadığını dile getiren Deniz Oktar, geliştirici bulamamaları nedeniyle istedikleri hızda büyüyemediklerini de ekledi.