IBM, 50 qubit barındıran yeni kuantum bilgisayarını üretti

IBM, 50 qubit barındıran yeni kuantum bilgisayarını üretti

Geleceğin en önemli teknolojilerinden biri olarak görülen kuantum bilgisayar dünyasında IBM yeni bir adıma geçti. Yaklaşık 18 ay önce 5 kuantum bit'lik (5 qubit) kuantum bilgisayarını bulut tabanlı ve ücretsiz olarak herkesin kullanımına açan IBM, 20 qubit için çalışmalara başlamıştı.

IBM, bugün yaptığı bir duyuruyla 20 qubit kuantum bilgisayarını da yine aynı şekilde herkesin kullanımına sunduğunu ve 50 qubit bilgisayarını geliştirdiğini duyurdu. Tabii ki bu duyuru kuantum bilgisayarların herkesin kullanımına hazır olduğu anlamına gelmiyor. Teknoloji dünyası ve IBM çalışmaları için çok büyük bir ilerleme olsa da henüz bir bebeğin ilk emekleme adımları olarak görülebilir.

IBM'in bulut tabanlı olarak ve ücretsiz sunduğu daha eski kuantum teknolojileri ise girişimciler ve kuantum bilgisayar dünyasını anlamaya çalışanlar için çok büyük bir anlam ifade ediyor. IBM, bu teknolojisini herkesle paylaşmakla kalmıyor aynı zamanda bu teknolojiyi nasıl kullanabileceklerini de kullanıcılarına öğretiyor. Böylece kullanıcılar kendi uygulamalarını daha rahat bir şekilde geliştirebiliyorlar.

Geleneksel bilgisayar teknolojisini kuantum fiziğinin temellerini kullanarak değiştiren kuantum bilgisayar teknolojisi, hayal bile edemeyeceğimiz kadar karmaşık problemleri çok daha hızlı şekilde çözebilme ve aynı şekilde çok daha karmaşık şekilde şifreleyebilme yeteneklerine sahip. Her ne kadar evlerimize girmekten çok uzakta olsa da kuantum bilgisayar dünyası her geçen gün çok daha büyük adımlar ile yaklaşıyor...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.