2016'da gerçekleştirilen ABD Başkanlık seçimlerinde Rusya'nın üç büyük teknoloji şirketi Facebook, Twitter ve Google vasıtasıyla seçim kampanyasını manipüle etmesi uzun soluklu bir tartışma. Bildiğiniz üzere öncesinde platformlar üzerinden manipülasyon yapıldığını kabul eden Google, Facebook ve Twitter yetkilileri son olarak geçen hafta ABD'de kongrede ifade vermişti.
Facebook Ekim'de Rus hükümetiyle bağlantılı bir grubun platformda 100 bin dolarlık reklam yayınladığını ve bölücü mesajlar yaydığını ortaya çıkartmıştı. Twitter da Rusya hükümetiyle bağlantısı olduğundan şüphelendiği 2 bin 752 hesabı durdurmuştu. Google'a göre Rusya, 2016 seçimleri sırasında 18 YouTube kanalında bin video ve 4 bin 700 dolarlık Google reklamı yayınladı.
Sahte hesaplar ve derin karanlık web siteleri
Sahte profillere yönelik krizi mercek altına alan New York Times ise oldukça ilginç bir makale yayınladı. Makalede, Senato'ya ifade veren Facebook yetkililerinden Colin Stretch'in sadece kullanıcıların hesapları ya da fotoğraflarının kopyalanmadığı belirtiliyor. Örneğin, Keven S. Eversley isimli bir kullanıcının Facebook'ta aynı isimle görünse de başka bir hesap kimliği ile Aleksandar Teovski olarak göründüğü belirtildi. Öte yandan tüm aile üyeleri, yakın çevre ve iş arkadaşlarının da profillerinin kopyalanıp, tamamen sahte büyük bir dünya oluşturulduğu belirtildi.
Bu sahte hesapların ise Eversley profili ile, karanlık web sitesi conswriters.com üzerinden, "Başkan Trump, göçmenler için refahı sona erdirdi; F.B.I. Las Vegas'taki kitlesel atışlarla ilgili soruşturmayı durdurması emredildi; Hillary Clinton, Libya'nın Bingazi hakkında korkunç haberlerle karşılandı." gibi olay yaratacak makalelerin paylaşıldığı ortaya çıktı.
Conswriters.com, çevrimiçi aldatmacanın ekosisteminde Google'ın temel rolü üzerinde duran, her tıklama için gelir sağlayan Google reklamları olduğu biliniyor.
Sahte hesaplar sosyal ağların uzun zamandır mücadele verdiği bir problem. Ancak bazı yetkililere göre teknoloji şirketlerinin tek düşündükleri daha fazla kullanıcı sayısına ulaşmak ve mevcut olanını kaybetmemek. Bu bağlamda sosyal ağlar birçok uzman tarafından konuya karşı yeteri kadar mücadele etmemek ile suçlanıyorlar.
Zuckerberg: Topluluğumuz için gelirimizi feda etmeye hazırız
Teknoloji şirketleri kongrede ifade verirken, öte yandan Facebook da 2017 üçüncü çeyreğine ait net gelirini açıkladı. Sosyal ağın hisseleri açıklamanın ardından tüm zamanların en yükseğine ulaştı. Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, kazanç çağrısında şirketin yasadışı faaliyetleri çökertmek için karlarını feda etmeye hazır olduğunu belirtti. "Topluluğumuzu korumak karımızı maksimize etmekten daha önemlidir" dedi.
Facebook 2.07 milyondan fazla kullanıcının yaklaşık 200 milyonunun sahte olabileceğini tahmin ediyor. Twitter'ın genel hukuk danışmanı Sean Edgett, Kongre öncesinde 330 milyon kullanıcısının yaklaşık yüzde 5'inin "yanlış hesaplar ya da spam" olduğunu belirtti. Bu da 16 milyondan fazla taklit hesap anlamına geliyor.
Konuya yönelik Washington Post gazetesinde yer alan habere göre ise, reklamların YouTube ve Gmail de dahil Google platformları üzerinden dezenformasyon yaymayı amaçladığını söyledi.
Microsoft da, ABD seçimi kampanyası sırasında Bing arama motoru ve diğer ürünlerinden Rus oluşumları tarafından reklam alınıp alınmadığını incelediklerini duyurmuştu.
Bunların dışında Facebook'ta yayınlanan reklamların bazılarını aşağıda bulabilirsiniz;
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap