Pazarlama dünyasının oyun kuralları, birçok şirket henüz adaptasyon sürecindeyken, akıl almaz bir hızda değişiyor. Bu oyunun önemli bir parçası olan e-postalar, e-kitaplar, blog yazıları yıllar içinde de bir hayli biçim değişikliğine uğradılar. Inbound Pazarlama Ajansı Kuno, 2018'de popüler olmaktan çıkacağını düşündüğü pazarlama trendlerini sıralamış.
Uzun zamandır biçim ve strateji açısından değişikliğe uğrayan bu trendlere önceden ayak uyduran birçok şirket olduğunu görmekteyiz. Ancak bu trendleri hala uygulamayanlar ya da bir 'kontrol listesi' yapmak isteyenler için gelin birlikte bakalım.
E-posta kampanyaları
Kuno'ya göre 2018 yılında, kişiselleştirilmemiş toplu e-posta gönderimleri yapmayan işletmeler hüsrana uğrayacak. Bugün zaten yüksek etkileşim ve dönüşüm görmek isteyen akıllı pazarlamacılar bunun yanlış olduğunu biliyorlar. Her 'buyer persona'sına göre doğru zamanda, doğru içerik ile e-postalarını tüketicisi ile buluşturuyorlar.
E-kitap paylaşımları
Son yıllarda birçok işletmenin fonksiyonel marka faydasını göstermek için yayınladıkları e-kitaplar adeta yağmur gibi üstümüze yağmaya devam ediyor. Sektörel yüksek öngörüsü olan, yararlı içeriği olanlarının yanı sıra birçoğumuz sanırsam içeriği laf salatasından öteye geçmeyen birçok e-kitap indirmişizdir.
2018'de artık markalar, sayfalarca tutan e-kitaplar yerine mobil tüketimde de daha fazla etkileşim yaratacak olan videolara daha fazla yer vereceklerdir. Yine mobile de uyumlu interaktif açılış sayfalarının da bilgi paylaşımında interaktif bir yol olabileceğini buradan paylaşalım. Bu arada Statisca'ya göre 2018'de küresel cep telefonu kullacılarının yüzde 62'si internete erişim sağlayacak.
Blog yazılarında niceliğe önem vermek
Kuno'ya göre günümüzde içerik bombardımanına uğrayan tüketiciler için artık blog yazılarında markalardan içeriğin niteliğine önem vermelerini bekliyor. Birlikte çalıştığım markalarda da içerikte hem görselin hem de içeriğin etkileşimde ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.
Örneğin; ev dekorasyonu konusunda doğru seçilmiş ve tüketicide 'heyecan, mutluluk' gibi hislerän ön plana çıktığı görseller markanın hedonik yapısını güçlendiriyor. Yine aynı blog yazısında markaya ait ürünün ya da hizmetin fonksiyonel özelliklerinin içerikte anlatılması dönüşümü sağlıyor. Öte yandan genel bir hedef kitleden öte hedef kitlenin kendi içindeki kırılımlarına yönelik bir blog yazısı yine daha fazla etkileşim getiriyor. Nicelikte yine önce çıkan diğer önemli noktalar kanımca içeriğin güncel olması, bilgi ile desteklenmesi, soruna çözüm ile yaklaşması ve insak odaklı olması. Ama tüm bunlardan önce içeriğin kalitesini doğru bir stratejinin oluşturulması ve ölçümlenebilir hedeflerin oluşturulması etkiliyor.
Organik paylaşımlı Facebook stratejileri
Facebook'un algoritmasında yaptığı değişikliklerle günümüzde artık organik içeriği marka sayfalarındaki kullanıcıların yüzde 4 ile 6'sına ulaştırıyor. Bugünlerde sayfa yapısını ikiye bölmeye hazırlanan Facebook, kullanıcının haber akışında markalardan gelen içerikleri başka bir sayfada göstermeyi planlıyor. Ancak promosyonlu bir içerik kişilerin arkadaşlarının içeriklerini paylaştığı diğer sayfada gösterilebilecek. Bu da zaten organik paylaşımda çok az kişiye ulaşan markaların reklam çıkmalarını artık kaçınılmaz kılacaktır.
Metin odaklı SEO stratejileri
Google'ın algortimasında organik olarak üst sıralara çıkmak her markanın arzusu. Tutarlı ve sürdürülebilir bir SEO çalışması rekabetin olduğu bu alanda soruna çözüm getirebiliyor. Ancak tüketicilerin görsel ağırlıklı içeriklere daha fazla ilgi göstermeleri ile birlikte bugün video içerik stratejilerinin de önplanda olduğunu biliyoruz. Google, tüketici davranışlarını zamanında öngörüp içeriğinde video olan sayfaları aramalarda daha yukarılara çıkarabiliyor. Metin odaklı SEO stratejileri yerini artık görsel odaklılara bıraktılar bile. 2018'de bunu daha da yoğun hissedeceğiz.
Kuno'ya göre pazarlamacılar tüm bunları rafa kaldırmaya hazırlanırken, 2018'e damgasını ise kanımca AR ve VR destekli 3D ve 360 dereceli içerikler vuracak. Bunu, sadece sosyal medyada değil, dijital reklam servislerinde, alışveriş sitelerinde hatta B2B pazarlamada bile göreceğiz. Şu anda bildiğiniz gibi Amazon binlerce ürününü bu şekilde satışa sunmaya başladı bile. Yine IKEA, Apple'ın ARKit uygulamasını kullanarak, bu trende ilk ayak uyduran şirketlerden olmuştu.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap