Blockchain teknolojisinin dünyayı değiştireceği yönünde bir çok farklı haberi sizlere aktarmaya devam ediyoruz. Bankacılık ve ödeme sistemlerinden tutun da sigortacılık sistemlerine kadar birçok farklı sektör bu alanda araştırma ve geliştirme çalışmalarına başladı. En basit haliyle blok zinciri teknolojisini entegre eden her şirket daha güvenli, hızlı ve maliyet olarak uygun bir "yeni teknoloji" kullanmaya başlamış olacak. Peki ya diğer sektörler?
Webrazzi Arena 2017'nin kazanan girişimi Kimlic gibi birçok farklı blok zinciri tabanlı teknoloji girişiminin hayatımıza girmesini beklerken çok farklı bir alandan, hukuk alanında blok zinciri teknolojisinin kullanımına yönelik çok ilginç bir haber ile karşılaştık. İngiltere Adalet Bakanlığı'ndan Alistair Davidson'ın yayınladığı blog yazısı ile ortaya atılan teori, adalet sisteminin daha güvenli ve sağlıklı çalışabilmesi için delillerin blockchain tabanlı bir teknoloji ile nasıl yönetilebileceğini teorik olarak ele alıyor.
Varsayımsal bir fikir olsa da görünürde oldukça çalışabilir görünen bu modelde ana sistem blok zinciri teknolojisi + bulut teknolojisi ve video özelinde çalışıyor.
Alistair Davidson'ın varsayımlarından yola çıkarsak özetle şöyle bir sistemin getirilebileceği belirtiliyor.
- Tüm polislerin zorunlu bir şekilde kanıtlarla ilgilenirken giyilebilir bir kamera ile her saniyeyi kayıt altına alması istenir.
- Kayıt altına alınan bu videolar bulutta tutulmak üzere yüklenirken bloklar halinde zincirde dağıtık olarak şifrelenir ve hash algoritması parmak izleri ile eşleşecek şekilde hazırlanır. Yani herhangi bir şekilde bir değişiklik yapılacağı zaman yapan kişinin parmak izi ile kimlik bilgisi alınmış olur ve kim olduğu tespit edilebilir.
- Sistemde legal veya illegal olarak bir değişiklik yapıldığı zaman orijinal kayıtlar da tutulmuş olacağı için karşılaştırmalar yapılabilir ve gerçekle uyuşmayan şeyler tespit edilebilir.
- Blok zincirinde kayıtların metadataları ve konum, ekleyen kişi gibi bilgileri tutulur, kayıtların kendisi değil. Video kayıtlar sadece polis tarafından açılabilir ve fakat metadaların ve diğer bilgilerin değiştirilip değiştirilmediği herkes tarafından kontrol edilecek şekilde tutulur.
Tabi ki bir çok farklı engel ve zorluk var bu tür bir projede fakat üzerinde çalışıldıkça bu gibi projelerin kilit noktaları daha makul şekillerde çözülebiliyor. Bu tür beyin fırtınaları, sektör gözetmeksizin blockchain teknolojisinin hayatımıza ne kadar büyük faydalar sağlayabileceğini gösteriyor.
Evet, "next big thing" olarak blockchain'i tarihe geçirebiliriz. Sadece kripto paraların geleceğimize sağlayacağı etkiyle değil, bu varsayımda olduğu gibi adalet sistemi de dahil olmak üzere her şeyi yeniden düzenleyebilecek kadar güçlü bir sistem olduğu için.
Uzun yıllar "internete adapte olmayanlar için gelecek yok" diyorduk, aynı şeyi blockchain teknolojisi için de söyleyebilir miyiz diye düşünüyordum ve sanırım cevabım "evet!" Sizin cevabınız?
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap