Yazılımcıların blockchain dünyasını öğrenmesinin tam zamanı

Yazılımcıların blockchain dünyasını öğrenmesinin tam zamanı

Yazılım geliştiriciler oldum olası şirketler için havada kapılan kişilerken, son dönemlerde blockchain dünyasının ateşinin yükselmesiyle artık yepyeni bir alanda daha kendilerine fazlasıyla ihtiyaç doğdu. Sorun şu ki, bu sefer durum daha fena çünkü yoklar...

Blockchain teknolojisi interneti baştan yaratırken, 90'ların sonundan 2000'lerin başına kadar hayata geçirilen neredeyse tüm servisler yerlerini blockchain tabanlı yeni nesillerine bırakıyorlar. Bu konuda ayrı bir yazı yazacağım, o yüzden ne dediğim tam olarak anlaşılmadıysa lütfen biraz bekleyin. :)

Ama ufak bir giriş yapmam gerekirse...

O yıllarda bildiğiniz bütün servisler çok da büyük teknolojik gelişimlere maruz kalmadan, yakında birer birer blockchain tabanlı olacaklar. Bu tür servislerin üzerine bir de gerçek anlamda teknoloji barındıran, belki de dünyayı değiştirecek yüksek teknoloji ürünü ve blockchain altyapısı kullanan servisler dahil olacak ve dünya artık node'lar üzerinde çalışan "yeni internete" sahip olacak.

Tüm bu gelişim internetin ilk versiyonu ile kıyasla son derece hızlı şekilde ilerlerken, blockchain altyapısına hakim yazılım geliştiricilerin sayısı bırakın Türkiye'yi, Amerika'da bile çok az. Bu konuyla ilgili son dönemlerde çok fazla yazı okudum ve bence kısa süre içinde harekete geçenler bundan avantajlı çıkacaklar.

Tamamı yazılım geliştirici pozisyonu olmasa da şu anda tek başına Coinbase'in 70 farklı pozisyonda iş ilanı bulunuyor. Ben şansımı zorlayıp incelemedim ama bir de yazılım geliştiriciler için başvuru öncesi tamamlanması için HackerRank'ten bir test yayınlamışlar. Merak edenler buradan inceleyebilirler.

Kurumsal adaptasyon beklenenden hızlı olacak

Hızlı bir örnek olarak henüz duymayan varsa Microsoft Azure'un Blockchain çözümünü incelemenizi öneririm. Son dönemlerde Türkiye'de de bir çok kurumun ilgisini çektiğini biliyorum. Ek olarak henüz bilmeyen varsa Tierion, 0x protocol, IPFS gibi blockchain tabanlı altyapı ve platformları da incelemenizde fayda var diye düşünüyorum. Biraz kafa açar, biraz da aklınızdaki fikirleri hayata geçirmeniz için zor noktaları aşmanızı sağlarlar. Bence inceleyin...

Özellikle Microsoft gibi şirketlerin bu alana olan yatırımları göz önüne alınınca, blockchain'e kurumsal adaptasyonun beklenenden hızlı olacağını tahmin ediyorum ve iş o noktaya geldiğinde bu altyapıya hakim yazılım geliştiricilerin bu sefer gerçekten mumla aranacağına inanıyorum.

Olay aslında roket bilimi değil

Biraz araştıranlar, aslında blockchain tabanlı yazılım geliştirmenin çok da "roket bilimi" olmadığını biliyorlardır. Önemli olan sadece konunun mantığına hakim olmak, çalışma prensiplerini bilmek ve en önemlisi güvenlik tarafını fazlasıyla göz önünde bulundurmak.

Bu yazıyı işin yazılım tarafına tamamen hakim biri olarak yazmadığım için size ipuçları verme boyutunu Webrazzi'de konuyla ilgili yazı yazmak isteyecek başkalarına bırakıyorum. Ama blockchain'e bazılarına göre çok erken, bana göre ise çok geç sayılabilecek 2014'ten beri kafa patlatan ve bu alanı "gelecek" olarak değerlendiren biri olarak, blockchain tabanlı yazılım geliştirmek konusunda insan kaynağı açığının çok ciddi olacağına dikkatinizi çekmek istiyorum.

Uzun lafın kısası, Webrazzi'de düzenli yazı yazmaya başlamaya dönüşümün ilk adımı olarak gördüğüm bu yazı ile hem sizlere bir "merhaba" demiş olayım hem de sizler için olduğu kadar şirketler için de fırsat gördüğüm bu ihtiyacın radarınızda bulunmasını istedim.

Eğer yorumlarda konuyla ilgili yazılımcılar, işe yarayacak bazı kaynaklar paylaşırlarsa çok sevinirim. Ben dahil herkes de faydalanmış olur...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.