Apple 1 trilyon dolarlık şirket olma yolunda

Apple 1 trilyon dolarlık şirket olma yolunda

Dünyanın en değerli şirketi olarak borsalarda işlem gören Apple, tarihe "trilyon dolarlık ilk şirket" olarak geçmeye hazırlanıyor.

iPhone serisi sayesinde son 10 yılda yaklaşık yüzde 500 büyüyen Apple, bazı iPhone modellerinin tanıtımı sonrası ufak düşüşler yaşıyor olsa da hisseleri her yıl ciddi bir oranda artış gösteriyordu. iPhone 8 ve 10. yıla özel iPhone X tanıtımı sonrası beklentiler karşılanmayınca (herkes çok daha fazlasını bekliyordu) Apple hisseleri düşüş yaşamıştı ve iPhone 8 satışlarının beklenen seviyede olmaması bu düşüşün yüzde 2,5 oranına kadar çıkmasına neden olmuştu.

Neyse ki iPhone X'in ön siparişlerinin alınmaya başlanması ile geçtiğimiz cuma tekrar hisse değeri artmaya başlamıştı ve haftayı ciddi bir rekorla açan Apple hisseleri tarihin en yüksek seviyelerine ulaşarak 167.95 doları gördü. iPhone X'e olan ilginin bu şekilde devam etmesi, 3 Kasım'da bazı ülkelerde satışa çıkacak olan iPhone X'e olan ilginin diğer ülkelerde satışlar başlayınca da devam etmesi ve tabi ki herkesin dilinde olan üretim hattındaki problemlerin giderilmesi ile Apple bu haftayı tarihi bir olay ile kapatabilir.

Eğer tüm bu beklentiler gerçekleşirse Apple trilyon dolar değerine ulaşan, halka açık ilk şirket olma ünvanını elde edecek. En yakın rakipleri olan Alphabet (Google), Microsoft, Amazon ve Facebook için bu durumun şimdilik bir hayalden ibaret olduğununu söyleyebiliriz fakat ilk trilyon dolarlık şirketten sonra yenileri daha hızlı gelecektir.

Apple hisselerindeki bu artışın önemli nedenlerinden biri de, sektör analistlerinin yaptığı yorumlar. Önemli sektör analistlerinden biri olan Daniel Ives, "Sınırlı miktarda satışa sürülecek olan iPhone X'e küresel anlamda çok talep olmasını bekliyoruz." açıklamasında bulunuyor. Bir başka analist Jeffrey Kvaal, geçtiğimiz yıllarda ortalama 3-4 hafta olan yeni iPhone sipariş teslim sürecinin iPhone X ile beraber 5-6 haftaya çıkmasını da yoğun talebe bağladıklarını belirtiyor.

En ucuz modelinin 1.000 dolar etiket fiyatı ile satışa sunulacağı Apple X'e olan ilginin şimdilik yüksek olduğunu, ön siparişlerin bir kaç dakika içerisinde tükenmesinden anlayabiliyoruz. "Lüks" telefon üreticisi olmaktan "Ultra lüks" telefon üreticisi olmaya adım adan Apple'ın bu sayede 180 dolar hisse fiyatını geçerek kısa süre içerisinde trilyon dolara ulaşmasının çok da zor olmayacağını söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.