Turkcell, yerli mobil arama motoru Yaani'yi tanıttı!

Turkcell, yerli mobil arama motoru Yaani'yi tanıttı!

Turkcell, bugün Genel Müdür Kaan Terzioğlu'nun katıldığı basın toplantısıyla uzun süredir beklenen yerli arama motorunu tanıttı.

Kaan Terzioğlu öncelikle Turkcell'in Gebze/Kocaeli'de kurduğu veri merkezine dair bilgiler paylaştı. "Ülke olarak verilerimizin yüde 96'sının yurtdışında tutuluyor." diyen Terzioğlu,  Türkiye'nin en büyük veri merkezi olarak andığı tesis hakkında şu bilgileri paylaştı;

  • Retina taramalı kapılar, 33 bin fiber altyapı
  • Leed Gold ve Tier III sertifikası
  • 120 dakika yangına ve 9 şiddetinde depreme dayanıklı
  • 210 termal kamera, 10 bin m2 kullanım alanı
  • 6400 kontrol sensörü,  20'den fazla küresel marka

Turkcell gelirlerinin yüzde 20'sinin ses ve aramalardan geldiğini ve bir 'dijital operatör' olduklarını ifade eden Kaan Terzioğlu Ankara ve İstanbul'da yeni veri merkezleri açacaklarını söyledi ve iki buçuk yıldır üzerinde çalıştıklarının söylediği yerli arama motorunun tanıtımına geçti.

Mobil öncelikli arama motoru: Yaani

Turkcell, yerli arama motorunu beklediğimiz gibi yaani.com.tr üzerinde sunmuyor. Mobil öncelikli arama motorunu şu anda App Store ve Google Play'den indirebilirsiniz. Kaan Terzioğlu, Yaani'nin özellikle Türkiye'deki kullanıcıların verilerinin yurt içinde tutulacağının altını çizdi ve dijital reklam hizmeti sunacaklarını da belirtti.

Terzioğlu, Türkiye'de sadece Turkcell müşterilerinin değil, diğer operatör müşterilerinin de Yaani arama motorunu kullanacağını paylaştı. Bununla birlikte Turkcell kullanıcılarını bazı ek avantajlar da beklediğini de ekledi.

Yaani'nin vadettiği imkanlar şu şekilde:

  • Aile koruma modu
  • Konum tabanlı aramada etkin hedefleme
  • Turkcell aboneleri Yaani’yi ilk defa telefonlarına yüklediklerinde 1 hafta geçerli 1GB internet hediyesi kazanacak. Yaani aramaları Turkcell kullanıcılarının internet paketinden yemeyecek. (*fizy ve haritalar hariç)
  • Turkcell yakında Yaani'yi bir mobil tarayıcı olarak da kullandıracak.
  • Yaani'yi Android'de varsayılan arama uygulaması olarak tanımlayabiliyorsunuz ancak henüz iOS tarafında bu mümkün değil.
  • Yaani'de Gizli Mod ile ziyaret ettiğiniz sitelere İnternet'e gizli olarak göz atabiliyorsunuz.

Yaani Aralık ayında tarayıcılara gelebilir

Turkcell'in e-posta altyapısı konusunu da düşündüğünü söyleyen Terzioğlu, mobil uygulamadan sonra tarayıcı tabanlı bir adım atabileceklerini söyledi. Önceliği mobile verdiklerinin altını çizdi. Aldığım bilgilere göre Yaani'yi tarayıcılarda kullanıma sunulması bekleniyor.

Terzioğlu, Yandex veya Google ile herhangi bir işbirliği yapmadıklarını ama bunun gelecekte anlaşma yapılmayacağı anlamına geldiğini de ifade etti. Yaani, popüler olduğunda da diğer arama motorlarına reklam vermekten vazgeçmeyeceklerini ifade etti. Navigasyon tarafında çalışmalar yaptıklarını da ekledi. Sorduğum soru üzerine, Turkcell'in ilk aşamada müşterilerinin yüzde 25'ine Yaani'yi kullandırmak olduğunu da öğrendim. Ancak Terzioğlu bu konuda net bir tarih vermekten kaçındı.

Kaan Terzioğlu, büyük küresel oyuncuların olduğu dikeylerde Turkcell'in dijital ürünler geliştirmesinin sorun olmadığını söyledi ve "Bu ürünleri geliştirirken eleştirildik ama bugün Türkiye'de Fizy, Spotify'ın 3 katı; Lifebox, Dropbox'ın önünde; BiP, Whatsapp'ın 1/3'ine ulaştı." diyerek Yaani'nin de yavaş yavaş pazarda kendine yer bulacağını vurguladı.

Turkcell'in Yaani'yi bir arama uygulaması olarak sunduğunu paylaştık ama bir dip not olarak Yaani uygulama üzerinden internet sitelerinde gezinti yapabildiğinizi de belirtmemde fayda var. Ancak bu 'dahili tarayıcının' siteleri mobile duyarlı (responsive) olarak getirmediğini de paylaşmadan geçmeyelim. Yaani'ye dair merak ettiklerinizi yaani.com.tr/sss sayfasında görebilirsiniz. Önemli bilgiler edindikçe sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Şimdilik Yaani uygulamalarını indirip, yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaan Terzioğlu'nun sunumunu da aşağıda inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.