Bitcoin, Ethereum ve ICO gibi kripto dünyasının balon olup olmadığı, teknolojinin kendisinden daha fazla konuşuldu. Kurumların blok zinciri yatırımları gün günü artıyor ama işletmeler ve tüketiciler için her zaman kısa sürede etki edecek mi? sorusuna cevap Money 20/20'de ele alındı.
Geliştiricilere, blok zincirine hızlı erişim sağlayarak bitcoin uygulamaları oluşturmalarına yardımcı olan Chain'in kurucusu Adam Ludwin blok zincirinin gürültüden ibaret olup olmadığını anlattı. 43 milyon dolar yatırıma sahip girişimin kurucusu yeni ürünleri Sequence'e kısa değinerek bitirdiği konuşmasından kripto paranın değerinden geleceğine önemli noktaları paylaştı.
Sunumu ilk hazırladığımda 150 milyar dolar pazar değerine sahip kripto para dünyasının şu an 170 milyar dolara çıktığını belirteyim diyerek söze giren Ludwin açıkçası bu ilgiden mutlu. Ama kripto parayı satanlar ve alanların arkadaki teknolojinin ne olduğunu bilmediğini de belirtti.
Kripto paraların değerlenmesini çeşitlenmeyle açıklayan girişimicinin sunumunda kullandığı slayt işi özetiydi:
2014'te Alt Coin'lerin çıkması ve sonrasında Ethereum'un öncülüğüyle doğan ICO ekosistemi ile birlikte bitcoinin değerlenmesi artıyor. Bu değerin gerçek değer mi olduğu konusunda ise Ludwin, Coinmarketcap'in Wall Street Journal'den daha popüler olduğunu paylaştı. Bitcoinin dijital para birimi olmasına karşılık ödeme için kullanıldığı alanın hala genişlememiş olması akıllara balon işaretini getirse de girişimcinin bu konuda düşüncesi buranın bir zamanlar bilgisayarın filizlendiği Homebrew Computer Club gibi olduğu şeklinde.
Kripto parayı, kripto varlık olarak tanımlayan girişimci bu varlığın yazılımda yeni bir dünyayı oluşturduğunu belirtti. Blok zinciri ekosistemine rakipleriyle birlikte yer veren Adam Ludwig'e göre hangisinin daha iyi olduğunu söylemek mümkün değil. Dropbox mı? Filecoin mi? veya Visa mı bitcoin mi? gibi ayrımların değerlendirilmesi konusunda girişimcinin bakış açısı ise sansür.
Hızda, fiyatta ve ölçeklenebilme ve kullanım kolaylığı açısından Visa'nın dahil olduğu grubu öne çıktığını belirterek haklarını teslim eden girişimci, sansür direncine dikkat çekiyor. Ludwin'e göre erişimimin serbest ve açık olduğu, işlemlerin durdurulamadığı dünya daha ağır basıyor.
Kripto paraya yatırım yapanların seveceği bir slaytı da paylaşayım; 2008'de 0 dolar olan pazar değerinin 2011'de 100 milyon dolara, 2013'te 10 milyar dolara, 2017'de ise 100 milyar dolara eriştiğini paylaşan Ludwig 2022'de nereye geleceğinin ise bu grafikten anlaşılmasının mümkün olduğunu belirtti.
Blok zinciri sadece bir veri tabanı mıdır? sorusuna da değinen Ludwig burada önemli nokta olarak varlığın veri tabanı olduğunun altını çiziyor. Türkiye İş Bankası‘nın katkılarıyla aktardığımız Money 20/20 etkinliğinden tüm haberlere ise buradan ulaşabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap