Mutfaklarda gıda israfını önleyen Winnow, 7.4 milyon dolar yatırım aldı

Mutfaklarda gıda israfını önleyen Winnow, 7.4 milyon dolar yatırım aldı

Birleşmiş Miller Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre her yıl insan tüketimi için üretilen gıdanın neredeyse üçte biri israf ediliyor. 1.3 milyon tonluk ziyan edilen gıda ile 300 milyon insanın faydalanabileceği ve israfın doğrudan ekonomik sonuçlarının yılda 750 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor.

Ticari mutfakları akıllı hale getiren teknoloji

Hem ekonomik hem çevresel açıdan büyük zararlar veren gıda israfını önlemek amacıyla kurulan İngiltere merkezli bir sosyal girişim olan Winnow'un büyümesini sürdürmesi bu nedenle sürpriz değil. Ocak 2016'da 3.3 milyon dolar ile A Serisi yatırım turunu tamamlayan Winnow, yatırımcıların ilgisini çekmeyi başaran bir sosyal girişim. Ticari mutfaklara akıllı mutfak teknolojisi sunan şirket, mevcut destekçileri olan Mustard Seed ve D-Ax'ın yanı sıra Circularity Capital'dan toplamda 7.4 milyon dolar  yatırım aldığını açıkladı.

Peki Winnow nasıl çalışıyor?  Ticari mutfaklar, bir dizi akıllı terazi ve beraberindeki tablet uygulaması  Winnow Waste Monitor aracılığı ile daha akıllı hale getiriliyor. Mutfak personelinin, yiyeceklerin atılıp atılmadığını kolayca kaydetmesini sağlayan sisteme yüklenen veriler buluta yükleniyor. Winnow'un algoritması tarafından analiz edilen veriler ile gıda atıklarının ne kadar azaltıldığı ölçümlenebiliyor.

Yıllık 4 bin 300 ton gıda tasarrufu

Özellikle konaklama endüstrisinde yaşanan gıda kayıplarına karşı büyük bir önlem olacak sistemi şu anda dünyanın dört bir yanındaki otellerin  yanı sıra  IKEA gibi inovatif şirketler kullanıyor. Startup bugün 600 şirketi müşteri kanadına çekmeyi başarabilmiş. Yıllık gıda israfı tasarrufunun ise 4 bin 300 ton olduğu tahmin ediliyor.

Ticari mutfakları daha akıllı hale getirerek gıda atıklarının azaltılmasına yardımcı olmak misyonu ile teknolojisini otel endüstrisi ile buluşturan Winnow, Mayıs 2013'te faaliyete başlamıştı.

Türkiye'de ise Fazla Gıda, Evreka ve benzeri girişimler benzer misyonlar üstlenerek, dünyamızı gelecekte daha yaşanabilir hale getirmeye çalışıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.