Fongogo, Fongogo Pro ile sermaye bazlı kitlesel fonlama dönemine hazırlanıyor

Fongogo, Fongogo Pro ile sermaye bazlı kitlesel fonlama dönemine hazırlanıyor

Mehmet Şimşek'in geçtiğimiz yıl haberini verdiği ve yakında Türkiye'de hayata geçecek olan sermaye tabanlı kitlesel fonlama için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Türkiye'nin sayılı kitlesel fonlama platformlarından biri olan Fongogo, sermaye tabanlı kitlesel fonlama için özel bir platform geliştiriyor.

Halen regülatif engellerin kalkması bekleniyor ancak Fongogo şimdiden Fongogo Pro adıyla yeni bir site açmış ve sermaye bazlı kitlesel fonlama sürecine katılacağını açıklamış. Söz konusu sitede hem kitlesel fonlama sistemi hem de sermaye bazlı kitlesel fonlama hakkında bilgiler sunuluyor.

Fongogo Pro, bu yeni sistemin faydasını iki başlık altında inceliyor. Yatırımcılar için maliyetsiz yatırım, basitleştirilmiş yatırım süreçleri ve daha düşük riskli yatırım fırsatı gibi avantajlardan bahsedilirken girişimciler için de geniş yatırımcı ağına ulaşım, kısa sürede fon toplama, girişimin kitlelere ulaşımı ve kitle aracılığıyla müşteri portföyü oluşturma gibi avantajlar sıralanıyor.

Fongogo Pro, kitlesel fonlama sisteminin dünya çapında 2013’te 12 milyar dolarlık hacime sahipken 2015’te 140 milyar dolarlık bir hacime ulaştığını da paylaşıyor. Kitlesel fonlamanın olumlu etkisine değinerek sermaye bazlı kitlesel fonlamanın tanımını şöyle yapıyor;

Kitlesel fonlamanın dört çeşidi bulunmaktadır: sermaye, borç, ödül ve bağış bazlı. Fongogo, ödül bazlı kitlesel fonlama modelini kullanmaktadır. Fongogo Pro ise sermaye bazlı bir platform olacak. Bir nevi dijital melek yatırımcılık olan bu modelde fon arayan şirketler, aradıkları fon karşılığı belirledikleri değerlemelerden şirket hissesi sunabilecekler.

Henüz Fongogo kurucularına ulaşmış değiliz ancak Fongogo Pro'nun bu yeni döneme hazırlanmasını olumlu bir gelişme olarak görebiliriz. Bu sayede Türkiye'de yatırımcılara ulaşamama veya yatırım bulamama gibi şikayetlerin azalması mümkün. Hatırlarsanız bu yıl başındaki araştırmamızda girişimciler en çok finansal kaynak bulamamaktan şikayetçi olmuştu.

Sermaye/hisse bazlı fonlama işe yarıyor mu?

Diğer yandan sermaye bazlı kitlesel fonlamanın ne kadar başarılı olacağını sistem çalışmaya başladıktan sonra görebileceğiz. Zira bu teoride güzel gözükse de sermaye toplanması ve girişimlerin bu sermayeyi nasıl değerlendireceği büyük bir soru işareti. Yatırım odaklı pazar yeri Circleup'ın kurucusu ve CEO'su Ryan Caldbeck de hisse odaklı kitlesel fonlamanın öldüğünü ve daha matematiksel, şeffaf bir yapıda olan pazar yeri modelinin büyüyeceğini söylüyor. Caldbeck'in konuya ne kadar tarafsız yaklaştığı elbette tartışmaya açık (kendisi de bu işin içinde) ve fakat ölçümlemenin reddedilemez bir öneme sahip olduğu da malum...

Circleup'dan bir kesiti aşağıda görebilirsiniz. Konuyla ilgili yeni bilgiler aldıkça sizlerle paylaşacağız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.