Yapaylığı doğallığı bir yana zekanın geleceği

Yapaylığı doğallığı bir yana zekanın geleceği

Buluşları, girişimciliği ve vizyonuyla tanınan Ray Kurzweil 2020 yılından sonra insan beyninin çalışma şeklinin nasıl değişeceğini 2005'te yaptığı TED konuşmasında anlatmıştı. Money 20/20'de sahneyi ilk alan isim olan Ray Kurzweil, 21. yüzyılın başlangıcında, insan olma anlamının doğasını ele aldı. Kavramsal öğrenme üzerine ilk makalesini 14 yaşındayken yazan bilim insanı, günümüzün öne çıkan konusu yapay zekayı, insan zekası ile değerlendirdi.

En iyi satranç oyuncusunun artık insandan daha iyi olduğunu belirten Kurzweil bunun makine öğrenmesi ile değil insanla olduğununun altığını çiziyor. Yapay zeka, bir kediden bir köpeğe, insan yaşına, satranç ve uzman sistemlerine ters korelasyonla sorunlar çözüyor diyerek teknolojinin geldiği noktayı gösteren Kurzweil'in yapay zekanın geleceği ile ilgili ön gördükleri ise oldukça önemliydi. Yaşamın 1 milyar örnekten başladığını belirten bilim insanı, yapay zekanının son noktaya gelmesi için daha fazla bilgiye ihtiyacı olduğunu söyledi.

İnsan seviyesinde bir yapay zekaya ulaşmanın üç boyutlu moleküler bilgi işlem ile 2030'dan önce olmasını sağlayacağı belirtilirken, daha önemli yazılım anlayışları kısmen, insan beyninin ters mühendisliğinden kazanılması. Bilim insanın öngörüsü ise 2030 yılına kadar, yapay zeka ile kan hücrelerinin büyüklüğünde nanorobotlara sahip olacağamız. Bu değişimlerin toplumsal ve felsefi sonuçları büyük önem taşıyacak ve öne çıkardığı tehditler Ray Kurzweil'in konuşmasında öne çıkan bir cümlesi de çalışan insan beyni en iyi laboratuvarımızdır oluyor.

Reklam

Teknoloji sunumlarında sıklıkla kullanılan Moore yasasına da değinen Kurzweil, bu büyümenin 20. yüzyılda doğru olduğuna yani Moore'dan öncesine doğrudur ama şimdi ise teknolojinin çok daha hızlı ilerlediğini paylaştı. Yapay zeka ve insan zekası üzerine ise beynin düşünceleri yarattığı ve düşüncelerin de beyninizi yarattığını söylemesi ise ilerleyen süreçte yapay zeka ile ilgili korkuları akıllara getirdi.

Yapay zeka ve doğal zeka konusunda Kurzweil'in öngörüsü ile bitirelim ilerleyen süreçte birlikte çalışacaklar. Türkiye İş Bankasının katkılarıyla aktardığımız Money 20/20'ye dair tüm içeriklere buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.