Facebook 2015 yılında tanıttığı ve 2016 yılında ise tüm yayıncıların hizmetine sunduğu haber okuma odaklı ürünü Instant Articles üzerinden yayıncılara para kazandırmaya başlayacak. İlk etapta sadece Android işletim sistemli telefonlar için kullanılacak olan özelliklerde sadece ABD ve Avrupa'da test edilecek ürün, kullanıcılara ücretli abonelik modeli sunarak yayınları reklamsız olarak okumalarını sağlayacak. Böylece yayıncıların içerik üzerinden gelir kalemi sadece mobil reklamlar değil, abonelik modeli olacak. Bu da okuyucular için daha iyi bir deneyim, yayıncılar için ise daha kaliteli içerik anlamına geliyor.
Instant Articles ürününü geliştirmek adına yayıncılarla çok yakın çalışan Facebook, kullanıcılarının haberleri Facebook üzerinden takip edebilmesini ve yayın akışında yer alan haberleri gördükten sonra mobil tarayıcıya geçiş yaparak Facebook'tan bağını koparmasını istemiyor. Instant Articles ile bunu hedefleyen Facebook, yayıncılara ise bunun karşılığında ücretli abonelik çözümleri getiriyor. Facebook tarafından yapılan açıklamaya göre, buradan elde edilecek gelirin yüzde 100'ü yayıncılara gidecek. Yayıncılar, fiyatlandırma üzerinde tam kontrole sahip olacak, çeşitli kampanyalar yapacak ve abonelerle olan ilişkilerini kendisi yönetebilecek.
Yayıncılar için yeni bir gelir kapısı olacak
Facebook ilk etapta çok küçük bir yayıncı grubuyla anlaşmış durumda. Aralarında Bild, The Boston Globe, The Economist, The Houston Chronicle, The San Francisco Chronicle, La Repubblica, Le Parisien, Spiegel, The Telegraph, The Baltimore Sun, The Los Angeles Times, The San Diego Union-Tribun ve The Washington Post gibi önemli yayıncıların bulunduğu yeni proje paydaşlarla birlikte test edilmiş olacak.
Kullanıcılar yaptıkları dijital abonelik sayesinde hem premium içeriklere ulaşacak hem de dijital olarak daha özel içerikleri satın almış olacak. Bununla birlikte Instant Articles üstünden elde edilen gelirin direkt olarak yayıncının cebine girecek olması Facebook'un yayıncılar için bir pazar yeri olacağı anlamına gelebilir. Çünkü bu projenin başarıya ulaşması durumunda pek çok yayıncı, Instant Articles üzerinden gelen abonelik gelirini de ciddi bir gelir kalemi haline getirebilir.
Apple engeli
Konuyla ilgili bir diğer ilginç gelişme ise Apple'ın Facebook'un Instant Articles üzerinden yaratacağı gelirde hak iddia etmesi. Bu nedenle Instant Articles abonelik servisini iOS cihazlarda engellediği belirtilen Apple, bu modelin uygulama içi satın almalar kapsamında değerlendirilmesini savunuyor. Apple, bu durumda uygulama yayıncılarından ilk yılda aldığı yüzde 30'luk komisyon/kesinti talep ediyor. Facebook, geliri yalnızca yayıncılara vermeyi planlasa da Apple'ın dağıtım gücünden vazgeçemeyeceği aşikar. Apple, halihazırda Apple News ile kendi haber okuma platformunu sunuyor. Instant Articles aboneliği şimdilik yalnızca Android cihazlarda hayata geçebilecek gibi görünüyor.